Superhrana: Da li ste znali kakve sve prednosti donosi konzumiranje 5 oraha dnevno

Radiosarajevo.ba
Superhrana: Da li ste znali kakve sve prednosti donosi konzumiranje 5 oraha dnevno

Orasi se smatraju superhranom jer su bogati su zdravim hranljivim sastojcima, uključujući polinezasićene masti, fenole, vitamin E i tone antioksidanata. 

Imaju snažan efekat na sveukupno zdravlje, pa ako u ishranu uključite samo 5 oraha dnevno, moći ćete uživati brojne zdravstvene beneficije.

Evo nekih od zdravstvenih prednosti koje dobijate dodavanjem oraha u vašu dnevnu ishranu: Pomoć u smanjenju struka, niži nivoi kolesterola, pozitivan utjecaj na zdravlje mozga, smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, povećanje broj spermija kod muškaraca, prevencija raka kose i kože, jači i zdraviji nokti…

Kao što se može vidjeti, postoji mnogo razloga zbog kojih biste trebali uključiti orahe u vašu dnevnu ishranu. 

Efekat oraha na tijelo je tako nevjerovatan da mnogi ljudi imaju zdravstvene beneficije nakon samo 4 sata nakon konzumiranja. Orah isporučuje veliku količinu hranjivih tvari i vitamina, koje su ključne za održavanje tijela i zadovoljenje apetita do sljedećeg obroka.

Orasi sadrže antioksidante koji jačaju srce i imunitet za borbu protiv srčanih bolesti.  Još jedan koristan sastojak je Omega-3 masne kiseline, koje smanjuju osjećaj depresije i simptome ADHD-a. 

Ljudsko tijelo će početi da funkcionira efikasnije, zbog činjenice da orasi sprečavaju začepljene arterije i druge negativne zdravstvene efekte. 
Napomena: Ako konzumirate orahe u umjerenim količinama, oni ne uzrokuju povećanje težine, već će zadržati vaše tijelo zdravijim, regulirati težinu i veličinu struka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije