Super zdrave alternative kafi za dobro jutro

Radiosarajevo.ba
Super zdrave alternative kafi za dobro jutro
Pixabay / Ilustracija
Svi smo imali ona jutra kad smo se probudili umorni i sa samo jednom željom – željom za toplom šoljicom kafe koja će nas razbuditi i pomoći nam kroz ostatak dana.

Sljedeći put kad ujutro poput zombija počnete hodati prema kuhinji po šoljicu tog slatkog crnog nektara, isprobajte jednu od ovih opcija. Ko zna? Možda baš jedna od njih postane vaše omiljeno piće za početak dana.

Kombucha

Ovo pjenušavo (ali zdravo) piće čini čuda za vaš probavni sistem. Osim što će popraviti vaše zdravlje zahvaljujući probioticima, ovo će vam super piće podariti svu potrebnu energiju s kojom ćete skakutati kroz dan.

Smoothie od bademovog mlijeka

Već iz navike sežete za onom popodnevnom šoljicom? Pokušajte s proteinskim smoothiejem umjesto kafe. Bademovim mlijekom povisite nivo šećera u krvi i opremite se hrpom energije bez ikakvih slatkiša ili.... treće kafe?

Čaj od sladića

Znamo da je ova neobična biljka nešto što neće obradovati svačije nepce, ali ako ste jednom probali sladić i nekako vam se svidio, ovo bi moglo postati vaše novo omiljeno piće. Ne sadrži kofein, ali uvelike podiže energiju.

Matcha čaj

Iako sadrži kofein, ovo super ukusno zeleno piće sadrži i L-teanin koji na prirodan način opušta i održava onu idealan nivo energije umjesto eksplozije, a onda pada – kao što to čini šoljica kafe. Također, matcha čaj poboljšava koncentraciju i smiruje um. 

Sok od šipka

Ispunjeni antioksidansima, ovaj će vam super zdrav sok podariti svu potrebnu energiju, dok će protuupalan učinak smanjiti opasnost od srčanih bolesti, raka, dijabetesa, pa čak i Alzheimerove bolesti.

Chia osvježenje

Najbolja alternativa popularnom čaju sa slatkim balončićima koji je, iako poprilično zabavan, ispunjen šećerima i umjetnim aditivima. Napravite čaj prema vlastitom ukusu, a onda dodajte otprilike jednu četvrtinu šoljice chia sjemenki koje su krcate proteinima, omega 3 i antioksidansima. Osim što ćete biti puni energije, smanjit će i osjećaj gladi – pobjeda! Pobrinite se da piće pustite da stoji dvadesetak minuta prije konzumacije.

Chai čaj

Ovaj kremasti čaj bez gotovo imalo truda staje na mjesto našeg omiljenog crnog pića onda kad kafu pijete više iz navike nego ovisnosti. Znatno ćete smanjiti unos kofeina, a i dalje se osjećati super zahvaljujući cimetu, đumbiru i kardamom – začinima koji ovo piće čine taaako slasnim!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije