Studija pokazala: Samo četiri noći lošeg sna dovoljne su da se - udebljamo!

Radiosarajevo.ba
Studija pokazala: Samo četiri noći lošeg sna dovoljne su da se - udebljamo!
Arhiv / Ilustracija

Ako niste znali, možemo se udebljati, a da ništa ne stavimo u usta. Štoviše, daleko od kuhinje i frižidera - dok spavamo. 

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Pennsylvania pokazalo je da loš san ili manjak sna mijenja način na koji tijelo skladišti masti i povećava rizik za pretilost. 

Naučnicic su otkrili da konzumacija obilnih obroka nakon neprospavane noći podiže nivo inzulina u tijelu i ubrzava apsorpciju masti.

Ta se mast skladišti i dovodi do debljanja. Zbog toga savjetuju liječnicima da educiraju pacijente o važnosti spavnja i kvalitetnog sna. Općevažeća preporuka je da odrasle osobe trebaju spavati između sedam i devet sati na noć.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Lipid Research proučavala je navike spavanja i prehrambene navike 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama. Ispitanici su prvo proveli sedmicu spavajući 10 sati noću, kod kuće, a potom su devet dana spavali u klinici. U tih devet dana spavanja u laboratorijskim uvjetima jeli su visokokalorične večere.

Prve četiri večeri nisu smjeli spavati više od pet sati na noć. Nalazi krvi ispitanika nakon noći u kojima nisu dovoljno spavali pokazali su povišen nivo inzulina, hormona potrebnog da glukozu iz krvi prenese u stanice. Rezultat toga bio je gomilanje masnoća u organizmu. 

"Manjak sna mogao bi povećati rizik od pretilosti, dijabetesa ili drugih metaboličkih bolesti", rekla je glavna autorica studije Kelly Ness.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije