Stručnjaci upozoravaju roditelje: Bavite se djecom

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju roditelje: Bavite se djecom
Pixabay / Ilustracija
Koliko je loše ako roditelji igraju igrice na mobitelu umjesto da gledaju kako njihova djeca grade kule u pijesku ili da ih ohrabruju dok se penju i ljuljaju na konopcu?

Najnovija studija pokazuje da ovaj tip ponašanja šteti odnosima roditelja i djeteta i vodi do problema u ponašanju kod djece.

Djeca bez odgovarajuće podrške ili pažnje roditelja odrastaju frustrirana i hiperaktivna, pokazala je studija koju objavljuje časopis Paediatric Research. Oni se dure, cvile i imaju izljeve bijesa, upozoravaju istraživači nakon provedenog istraživanja tokom kojeg su pratili ponašanje 181 para roditelja i njihove djece starosti do pet godina.

Tokom šestomjesečnog razdoblja roditelji su izvještavali o svojoj upotrebi medija i opisivali ponašanje djece.

U gotovo svim slučajevima vrijeme provedeno uz 'spravice', čak i ako je bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju roditelja i djeteta. I majke i očevi primijetili su kako su ovi prekidi utjecali na djetetovo ponašanje i povećali njihovu vlastitu razinu stresa.

Ovakve situacije predstavljaju raširenu realnost života u 21. stoljeću. Roditelji su se navikli okrenuti se elektroničkim sredstvima kako bi 'napravili pauzu' pa tako, na primjer, američki roditelji provedu najmanje devet sati dnevno gledajući televiziju ili surfajući na računalu, tabletu ili pametnom telefonu.

Ako su još k tome roditelji nezadovoljni svojom porodičnom situacijom ili društvenim životom, još se više priklanjaju digitalnoj tehnologiji, dodatnim igricama i sl. Neki roditelji koriste gadgete kako bi se 'odmakli' od djece, čak i ako ona mole za njihovu pažnju.

"Izravan kontakt i komunikacija s djetetom mora biti u središtu", navodi se u studiji.

Istraživači predlažu da se odvoji određeno vrijeme tokom kojega se neće koristiti gadgeti te predlažu roditeljima da u parku radije koriste novine nego mobitel, jer prema njihovim saznanjima to manje narušava odnose s djecom nego li razgovori ili surfanje po mobitelu, piše Hina  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije