Stručnjaci traže zabranu legalne supstance opasnije od heroina i kokaina

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci traže zabranu legalne supstance opasnije od heroina i kokaina
Američki stručnjaci i senatori odlučili su zabraniti smrtonosnu supstancu koja nije ni heroin ni kokain.

U pitanju je čisti kofein u prahu, piše AOL.

Samo kašika ovog praha jednaka je 28 šoljica kafe i mala doza može izazvati predoziranje (koje uključuje ubrzane otkucaje, napade i smrt),  smatra američki FDA (Food and Drug Administration)

Prah se prodaje u vrećicama preko interneta i nemoguće je odrediti sigurnu "dozu". Čak su se i američki senatori pobunili i žele ga zabraniti, posebno nakon dva slučaja smrtonosnog predoziranja iz 2014. godine.

Prvi slučaj je bio srednjoškolac Logan Stiner koji je želio vratiti energiju, a drugi dvadesetčetverogodišnji mladić koji je kofein miješao s napicima. Nakon ovih slučajeva, FDA je samo preporučila da se prestane koristiti kofein u prahu zbog opasnosti, no senatori smatraju kako to nije dovoljno.

"Ovaj proizvod se ne može koristiti u sigurnim dozama i može lako ubiti više osoba ukoliko se koristi nepravilno. Kofein se dovodi u vezi i s brojnim drugim slučajevima, prilikom korištenja energetskih pića". navodi se u pismu senatora.

Kofein dovodi do povišenog krvnog pritiska, što je rizični faktor za moždane i srčane udare, stoga se posebno preporučuje pažnja prilikom konzumiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije