Savjeti / Stručnjaci: Sve vrijeme čistite kuću pogrešno, evo kada i čime trebate

29. 06. 2019. u 14:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares:13

Ljudi bi više računa trebali voditi o tome kako spriječiti štetne mikrobe da se razmnožavaju po kućama nego da čiste one dijelove koji izgledaju "prljavo", stoji u izveštaju Kraljevskog društva za javno zdravlje (RSPH).

Pranje ruku, odjeće i površina u pravo vrijeme je ključ dobre higijene - ali, jedna od četiri osobe smatraju da to nije važno.

Pravovremena akcija smanjuje mogućnost infekcije.

Ne postoji "previše čisto"

U istraživanju RSPH navodi se da u javnosti postoji zabuna oko razlike između prljavštine, bacila, čistoće i higijene.

Istraživanje je obuhvatilo 2.000 ispitanika. Od toga, 23 posto smatra da djeca moraju biti izložena štetnim mikrobima kako bi ojačali imuni sistem.

Ali neki stručnjaci koji su radili ovo istraživanje tvrde da je ovo "potencijalno štetno uvjerenje" koje može dovesti do opasnih infekcija.

Umjesto toga, tvrde, ljudi bi se trebalo skoncentrisati na čišćenje određenih mjesta u tačno vrijeme. Čak i ako ona izgledaju čisto, važno je spriječiti "loše" mikrobe da se šire.

Pranje ruku je posebno važno nakon obroka, korištenja toaleta, kašljanja, kihanja, dodirivanja kućnih ljubimaca i ljudi koji su bolesni, navodi se u istraživanju.

Čišćenje površina u kuhinji i daski za sjeckanje je veoma važno kada spremate meso, sendviči ili užine.

I dobro je kada odmah operete i očistite krpe kojima ste čistili pomenute površine.

Podovi i namještaj možda izgledaju prljavo, ali tamo su uglavnom mikrobi koji ne predstavljaju toliki zdravstveni rizik za ljude.

Kako se čišćenjem uklanjaju bakterije?

Pranjem toplom vodom i sapunom uklanjaju se bakterije sa površina.

Ali da bi potpuno ubili bakterije, potrebna je vrela voda, temperature više od 70 stepeni. I potrebno je vrijeme.

Šta da koristite?

Uglavnom se sredstva dijele na tri kategorije:
- deterdženti - čiste prljave površine i uklanjaju mast, ali ne ubijaju bakterije,
- sredstva za dezinfekciju - ubijaju bakterije, ali ne djeluju na mast i vidljivu prljavštinu,
- sanitarna sredstva - koriste se i za čišćenje i za dezinfekciju. Prvo ih upotrijebite da uklonite prljavštinu, hranu i mast, a onda ponovo nanesete za dezinfekciju.

Uvijek je važno da se pažljivo čitaju uputstva na ovim sredstvima, upozoravaju stručnjaci.

Umjesto krpa za čišćenje, probajte sa papirnim ubrusom. Tako vam krpe neće biti kontaminirane mikrobima.

Šta kažu stručnjaci?

Sally Blooomfield, profesorica na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, rekla je da bi ljudi trebali znatirazliku između higijene i čistoće.

"Dok čišćenje znači uklanjanje prljavštine i mikroba, higijena predstavljanja čišćenje mjesta koja su važna i u trenutku kada je to važno, na pravi način. To se radi kako bi se razbio lanac infekcije dok se priprema hrana, koristi toalet ili brine o kućnim ljubimcima".

"Izlazak napolje, igranje sa prijateljima, porodicom i kućnim ljubimcima - to su prave stvari da budete izloženi dobrim bakterijama i da gradite imunitet. Ali važno je da se ne ide u drugu krajnost, pa da se zapostavi dobra higijena", tvrdi Lihza Ekerli, stručnjakinja za higijenu hrane, prenosi BBC na srpskom.

NEMA KOMENTARA