Stručnjaci su podijeljeni: Da li je konzumacija marihuane u trudnoći zdrava ili ne?

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci su podijeljeni: Da li je konzumacija marihuane u trudnoći zdrava ili ne?
Foto: Thinkstock / Ilustracija

I dok se u zadnje vrijeme sve više i više žena odlučuje na konzumaciju marihuane tokom trudnoće, kako bi njome liječile jutarnje mučnine, mnogi ugledni stručnjaci ponovo upozoravaju kako to baš i nije preporučljivo, piše Hello Giggles.

S obzirom da znamo kako konzumacija alkohola, kao ni pušenje cigareta nisu preporučljivi tokom trudnoće, nije baš iznenađujuće da se i marihuana nalazi u istom košu.

No, ako je zaista štetna za dijete, zašto se sve više žena odlučuje ipak je konzumirati u trudnoći?

Ginekolog Jason James za Self je tako svojevremeno izjavio: “Kako sve više dolazi do dekriminalizacije marihuane i kako je prihvaća sve veći dio društva, mnoge žene misle kako je to znak da je ona sigurna za konzumaciju i tokom trudnoće” i prilično dobro objasnio zašto dolazi do povećanja ovog trenda.

Ipak, nemaju svi liječnici jednako mišljenje.

Prema tvrdnjama doktora Anthonyja Anzalone, trudnička hiperemeza – ozbiljan oblik jutarnje mučnine – može biti još opasnija nego kanabis.

Anzalone ima već dugih 25 godina iskustva u polju ginekologije, te trenutno radi na programu medicinske marihuane u New Jerseyju, a za Daily Beast je izjavio: “Na skali od 1 do 10 (kada se broji ozbiljnost boli), trudnička hiperemeza se nalazi daleko izvan skale…i marihuana ovdje može uvelike pomoći.”

I dok bi, čini se, s jedne strane konzumacija marihuane u trudnoći, kako bi se njome ublažile jutarnje mučnine, mogla biti veoma korisna – i ovdje, baš kao i u svemu u životu, postoji i druga strana priče.

Liječnici, naime, još uvijek nemaju puno informacija o tome kako kanabis može utjecati na fetus, ali ono što dosad znaju baš i nije isključivo pozitivno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije