Stručnjaci objašnjavaju: Koliko carskih rezova se smije imati i koliko čekati

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci objašnjavaju: Koliko carskih rezova se smije imati i koliko čekati
Foto: Huffington Post / Ilustracija

Zdravstveni rizici povećavaju se sa svakim carskim rezom, no neke žene mogu imati šest i više carskih rezova bez komplikacija. Evo objašnjenja zašto.

Carski rez nije operacija za koju se liječnici lako odlučuju. Većina mama koja je rodila carskim rezom pita se hoće li i sljedeći put roditi na isti način. Koliko žena može imati carskih rezova bez velikog rizika?

Svaka žena je drugačija. Neke se oporavljaju na sličan način nakon svakog carskog reza, dok drugim ženama treba više vremena, imaju više teškoća nakon tog operativnog zahvata. "Postoje žene koje se oporavljaju sve brže nakon svakog carskog reza", tako objašnjava ginekolog i opstetričar David Ghausi iz kalifornijske bolnice Los Robles Hospital in Thousand Oaks.

Iako je teško reći koliko je carskih rezova previše, "opće je prihvaćeno da se mnogi rizici povećavaju kao što se povećava broj carskih rezova", objašnjava Jason S. James, liječnik i voditelj Odjela za opstetriciju i ginekologiju Baptističke bolnice u Miamiju za Fitpregnancy. Takvi rizici mogu uključivati transfuziju krvi, ozljedu mokraćnog mjehura i histerektomiju u vrijeme operacije - a sve se povećava za jedan posto nakon trećeg carskog reza. Zapravo, šanse za histerektomiju ima gotovo devet posto žena nakon šeste operacije.

Koliko treba čekati za iduću trudnoću nakon carskog?

Potencijalni problemi se povećavaju sa svakim carskim rezom; nepravilno smještena posteljica, ozljede crijeva ili mokraćnog mjehura i otvaranje ožiljka na maternici. Štoviše, kod svake nove operacije može doći do stvaranja priraslica što može otežati porod. Značajni rizici mogu biti razvoj kile, Diastasis recti (razdvajanje trbušnih mišića) te utrnulost i bol na mjestu reza. Također James primjećuje da postoji povećani rizik od razvoja endometrioze.

Žene koje žele izbjeći carski rez, pokušat će nakon njega roditi vaginalnim putem. U većini američkih zemalja to je potpuno prihvatljiva opcija nakon prvog carskog reza, međutim većina medicinskih društava ne preporučuje ovaj put za one žene koje su imale dva ili više carska reza jer se tijekom trudova rizik od rupture (puknuća) maternice povećava za dva ili tri posto.

Kako bi se spriječile bilo kakve komplikacije, Ghausi preporučuje čekanje najmanje šest mjeseci prije nego žena ponovno zatrudni. Kaže da je imao pacijentice koje su ostale trudne jedan, dva, tri mjeseca nakon carskog reza i bile su dobro. "Nema magičnog broja", dalje dodaje.

Specijalist ginekologije i opstetricije u Hrvatskoj, Petra Podobnik Brlečić objašnjava da tek nakon trećeg carskog reza dolazi do malog povećanja rizika, a da je njezin tim nedavno obavio osmi carski rez kod jedne trudnice - sve je prošlo odlično te su majka i dijete dobro. "Ne postoji granica koliki maksimalni broj carskih rezova se smije imati, ali smatramo da do tri ne predstavlja posebno povećan rizik za majku niti dijete, dok svaki sljedeći ipak predstavlja malo veći rizik", kaže Podobnik.

Američka stajališta su ipak možda malo drugačija od balkanskih kada se radi o tome koliko treba čekati s novom trudnoćom nakon carskog reza, a pogotovo kada je bilo više carskih rezova.

"Optimalno je da se pričeka barem godinu dana do sljedećeg začeća nakon prvog carskog reza, a ukoliko je bilo više carskih rezova, onda svakako i više od 2 godine do sljedeće trudnoće. Iako smo i mi imali trudnica koje su drugo dijete donijele na svijet ponovljenim carskim rezom prije prvog rođendana od prvog djeteta, i nisu imale nikakve komplikacije trudnoće i ponovljenog carskog reza, ne bismo baš generalno preporučili takav mali razmak. Kako bismo smanjili rizike sljedeće trudnoće, bolje je da je razmak između 2 poroda carskim rezom veći od 2 godine, a što je razmak manji svakako povećava šanse da će i sljedeći porod biti carski rez", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić, piše miss7mama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije