Stručnjaci: Kako položaj u kojem spavamo utiče na bol u leđima i umor

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci: Kako položaj u kojem spavamo utiče na bol u leđima i umor
Pixabay / Ilustracija

Mnogi ljudi se bore s frustrirajućom boli u leđima, a jedan od krivaca je i nepravilno spavanje. Štoviše, pojedina istraživanja tvrde da se čak 43 posto u Velikoj Britaniji redovno suočava s bolnim leđima.

Između ostalog, spavanje u pogrešnom položaju može rezultirati bolovima i ometati vam san, što je potaknulo novinare portala PopSugar da razgovaraju s Charlom Fischer, ortopedicom u New Yorku i otkriju kakvo je spavanje najpogubnije za vaša leđa.

Za početak, pitali su je je li spavanje na trbuhu pogrešno, piše Index.hr.

"Nije. Što se tiče bolova u leđima ili vratu ne postoji preporuka je li spavanje na trbuhu boje ili lošije", rekla je dr. Fisher.

No, ako osjećate bolove u leđima u određenom položaju, dr. Fischer tvrdi kako postoje različiti načini da se te tegobe ublaže.

"Na primjer, ako spavate na boku, možete staviti jastuk između nogu i to bi trebalo pomoći. Ako spavate na leđima, možete staviti jastuk ispod leđa", objasnila je.

Ako pak najviše volite spavati na trbuhu, stavljanje jastuka ispod zdjelice bi trebalo smanjiti pritisak na donji dio leđa i tako ublažiti bol. No, što ako često osjećate nelagodu bez obzira u kojem položaju spavate? Brzo rješenje koje savjetuje ova ortopedica je jednostavno često mijenjanje položaj u kojem ležite.

 S druge strane, ako se pitate postoji li optimalan položaj koji jamči bolji san, dr. Fischer tvrdi da odgovor na to pitanje baš i nije jednostavan.

"To više ovisi o individualnim sklonostima", rekla je.

Kako ona tvrdi, pronalaženje položaja koji je najudobniji za vas omogućit će vam da uđete u REM fazu sna, odnosno u duboki stadij sna koji je važan za vaš mozak i cjelokupno zdravlje, a u konačnici će utjecati i na smanjenje bolova i omogućiti vam da budete odmorniji.

Nažalost, čini se kako za potpuni odmor i "punjene baterija" ipak ne postoji jedini ispravan položaj spavanja te veći utjecaj imaju vaše navike. Kako PopSugar navodi, većina stručnjaka preporučuje odraslima da spavaju između sedam i devet sati dnevno kako bi najbolje funkcionirali tijekom dana, ne piju kofein nakon 10 sati ujutro, izbjegavaju tešku i masnu hranu prije spavanja, ne gledaju u ekrane različitih uređaja prije spavanja te ne spavaju u pretoplim prostorijama. Sve to trebalo bi utjecati na poboljšanje kvalitete spavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije