Strahovi kod djece školskog uzrasta: Koji su najčešći i kako ih prepoznati

Radiosarajevo.ba
Strahovi kod djece školskog uzrasta: Koji su najčešći i kako ih prepoznati
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Strah je negativna emocija, kako za odrasle tako i za djecu, a može biti izazvana vanjskim utjecajima ili mislima koje nas muče.

Kod osoba različite dobi prevladavaju i različiti ustaljeni oblici straha, a u nastavku saznajte koji su to najčešći strahovi kod djece školskog uzrasta

Neka istraživanja su pokazala kako čak 90 posto djece između druge i četrnaeste godine razvije određene strahove, primjerice od mraka, pauka, nepoznatih ljudi, a ako ti strahovi ne ometaju normalno svakodnevno funkcioniranje, nema razloga za brigu, piše RTL.

Dok kod male djece najčešće nailazimo na strahove od glasnih zvukova, velikih objekata, stranaca ili odvajanja od roditelja, a predškolska djeca se više boje mraka, vještica, čudovišta i samoće, što je najčešće rezultat medijskih sadržaja koje gledaju.

Strahovi kod djece školskog uzrasta nešto se razlikuju od prethodno navedenih i postaju ozbiljnijeg karaktera.

Starija djeca se boje neuspjeha u školi, odbacivanja od strane vršnjaka, fizičkih povreda, problema sa zdravljem te često i smrti. 

Školska djeca se ipak najviše boje onog što je tada njihova najveća životna preokupacija, škole. Strah od učitelja, ispitivanja i ocjenjivanja, javnog nastupa pred razredom, prelaska u drugi razred ili školu. 

Ovaj strah roditelji mogu prepoznati kada se dijete često prije odlaska u školu žali na bolove u stomaku, mučnine ili konstantno namjerno kasni.

Strahovi kod djece školskog uzrasta mogu itekako poremetiti njihovo normalno funkcioniranje, stoga roditelji moraju biti upoznati s njima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije