Stari dobri savjeti u borbi protiv gripe

Radiosarajevo.ba
Stari dobri savjeti u borbi protiv gripe
Foto: Pixabay / Ilustracija
Simptomi gripe obično se pojavljuju tri dana nakon zaraze virusom te nastupa iscrpljenost, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima te kašalj.

Sve najčešće traje sedmicu dana, a oboljeli može još neko vrijeme kašljati do potpunog izlječenja. Ovi su simptomi zajednički za djecu i odrasle, a mališani mogu uz sve napbrojano imati još i bolove u trbuhu te proljev.

Kada virus gripe uzme maha i općenito u vrijeme kada vladaju zaraze dišnih putova, najbolje je izbjegavati vožnju javnim prijevozom, stajanje u redu, boravak u kinu, pozorištu i sličnim prenapučenim zatvorenim prostorima. Osim toga, potrebno je češće i temeljitije prati ruke.

Dobro je što više vremena provoditi na svježem zraku, ukoliko vas bolest još nije savladala. Treba paziti na prehranu i uzimati što je moguće viće voća i povrća.

Oboljeli trebaju mirovati i prikupljati snagu. Ukoliko se gripa pojavi kod djeteta, potrebno je kontaktirati pedijatra. Nije preporučljivo odmah ići kod liječnika jer dijete može pokupiti još koji virus u čekaonici. Ako ipak niste sigurni da je vaše dijete dobro ili sumnjate da nije riječ o gripi, već o nekoj drugoj bolesti, ipak ga odvedite na pregled.

Provjetravajte prostoriju u kojoj oboljeli boravi, a njega za to vrijeme sklonite u drugu sobu.

Za snižavanje temperature djelotvorni su preparati na bazi ibuprofena ili paracetamola. Prilagodite dozu uzrastu i kilaži bolesnika. Temperaturu obični ne treba snižavati dok ne pređe 38,5 Celzijevih stupnjeva. Za snižavanje temperature, posebno kod djece,djelotvorna je i masaža ruku i nogu, od prstiju prema srcu.

Potrebno je piti mnogo tekućine, kako bolesnik ne bi dehidrirao. Ovo se posebno odnosi na djecu. Čaj s limunom dobro će doći svima.

Treba vlažiti sluznicu nosa i grla i paziti da ne dođe do začepljenja dišnih putova. U tome će vam pomoći kapi za nos i topli čaj s medom u koji možete dodati i vitamin C.

U borbi protiv virusa pomoći će vam bijeli luk, dok će mlijeko u kojem se kuhao crni luk u ljusci, a koje je potom zaslađeno medom, pomoći onima koji kašlju.

Inhalacije nad vrućim čajem od kamilice otvorit će dišne puteve i potaknuti izlučivanje sluzi. Nakon inhalacije potrebno je boraviti u toplom.

Topla pileća juha dobro će doći svima. Oboljelog će zasigurno osnažiti, u organizam će unijeti i neophodne kalorije, a ona skraćuje vrijeme zadržavanja virusa na sluznici i potiče lučenje sluzi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije