Šta su savjetovali Jugoslovenkama o braku: Važan faktor, ali nije vječan

Radiosarajevo.ba
Šta su savjetovali Jugoslovenkama o braku: Važan faktor, ali nije vječan
Foto: YouTube / Printscreen

U "Knjizi za svaku ženu" koju je u bivšoj Jugoslaviji kupilo više od pola miliona žena, među brojnim savjetima nalazi se i nekoliko njih u braku.

Biblioteka naših mama: Šta je sadržavala "Knjiga za svaku ženu"?

Na policama kućne biblioteke kod vaših baka, nana, majki ili tetki, većina vas je sigurno pronašla debelu narandžastu knjigu na kojoj piše da je to "Knjiga za svaku ženu". Peto, prošireno izdanje ove knjige izdato je u Nakladnom zavodu Znanje u Zagrebu 1977. godine. U predgovoru knjige navode se kako je ona pod posebnog značaja.

Pa tako i česta dilema: Kako izabrati ženu ili muža? Evo šta su savjetovali Jugoslovenkama te davne 1977. godine:

"Dobro i sretno izabrati bračnog partnera velika je sreća. To znači čovjeka koji nas ne privlači samo fizički već s kojim imamo zajedničke interese, ciljeve, zajedničke poglede, pa i ukus.

Nemoguće je složiti se i sretno živjeti s čovjekom koji ima suprotne želje od naših (mada je u praksi često tako), koji ima oprečne poglede na život i koji nalazi interese a drugim područjima nego mi. 

Teško je dijeliti život s čovjekom koji je ravnodušan prema onome što nas uzbuđuje ili se strasno zanima za ono što nas ostavlja hladnim. Za takav bračni par može se reći da ne govori istim jezikom.

Osim razumijevanja i osjećajne povezanosti važan faktor u braku je seksualni život, ali ma koliko on bio skladan, nije vječan, i ako u zajedničkom životu bračnih drugova postoji samo ta komponenta nastat će razočarenje i praznina.

Osjećaj povezanosti, odanosti i pravog prijateljstva u kasnijim godinama će nadoknaditi seksualni zanos prvih godina braka", navodi se u knjizi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije