Šta se soli prije, a šta poslije kuhanja?

Radiosarajevo.ba
Šta se soli prije, a šta poslije kuhanja?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Prava mjera soli prilikom kuhanja vjerovatno spada u najvažniju vještinu koja određuje dobrog kuhara. Da li treba da solite hranu prije pripreme ili poslije? Neki tvrde da so usporava kuhanje, da neke namirnice, meso na primjer, čini tvrdim...Sajt Organic authority je pitao stručnjake, kuhare i nutricioniste, i dao ove savjete:

Pasulj

Godinama su vladale nesuglasice kada je riječ o kuhanju pasulja i dodavanju soli. Stari kuhari kažu da ukoliko posolite vodu prije nego što počnete da kuhate pasulj, drastično usporavate vrijeme termičke obrade, pa pasulj na kraju može da bude tvrd. Prema preporukama stručnjaka, vodu u kojoj se kuha pasulj treba da posolite tek kada zrna postanu sasvim meka, pišu Vijesti.me.

Tjestenina

So uvijek dodajte u vodu, pa tek onda dodajte tjesteninu. Tjestenina je čisti skrob, koji upija određeni dio vode da bi omekšala. Kada upija slanu vodu, tjestenina dobija i ukus. Za jedno pakovanje tjestenine potrebna vam je kašika soli, kažu kuhari. Većina soli će ostati u vodi koju ćete ocijediti.

Riža

Rižu, kao i tjesteninu treba da posolite prije kuhanja, da bi mogla da upije ukuse. Jedina razlika je u količini soli. Za rižu vam je potrebno mnogo manje soli. Riža je poslije kuhanja ljepljiv, pa so koja se naknadno stavi ne može ravnomjerno da se rasporedi.

Dinstano povrće

So izvlači tečnost iz hrane. Kada pripremate povrće prvo ga posolite, jer će tako da omekša. Međutim, ako želite da karamelizujete luk, onda ga posolite nakon dinstanja, da bi poprimio tamnu boju. Ako želite da se luk ne osjeti u jelu, onda ga posolite odmah kada ga stavite na ulje.

Dinstane pečurke

Tajna ukusnih dinstanih pečuraka je niska temperatura na kojoj se dinstaju, malo ulja i so, koja se obavezno dodaje na kraju. Ako ih posolite na početku dinstanja ispustiće više vode nego što je potrebno.

Meso

Ako ga posolite prije pečenja, meso će imati savršen ukus. Kuhano meso, posolite na kraju termičke obrade, kao kada kuhate domaću supu.

Krompir

Vjerovatno znate da je krompir savršeno rješenje ako ste presolili hranu. Ipak, kada ga kuhate, malo posolite vodu, pa onda dodajte krompir. Tako će imati savršen ukus. Ostatak soli dodajte nakon kuhanja, ako je potrebno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije