Šta se desi kada pijete mlaku limunadu na prazan želudac

Radiosarajevo.ba
Šta se desi kada pijete mlaku limunadu na prazan želudac
Foto: Pixabay / Ilustracija/ Voda s limunom
Općepoznato je da je limun jedna od najdjelotvornijih i najkorisnijih voćki, no da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo vašem organizmu ako svako jutro budete pili čašu mlake limunade na prazan stomak?

Koristi su bezbrojne, mi ćemo vam nabrojati samo neke.

Probava

Pomaže vam da izbacite toksine iz probavnog trakta, olakšava probavu, žgaravicu i smanjuje nadutost, pokreće crijeva ujutro, hidrira debelo crijevo...

Imunitet

Limun je bogat vitaminom C, koji jača imuni sistem i bori se protiv prehlade i gripe. A kako je i željezo iznimno bitno za naše zdravlje, limun pomaže u lakšem "izvlačenju" ove supstance iz hrane koju jedemo.

Hidratacija

Svako jutro popijte čašu limunade da ostanete hidrirani i zdravi, ali ne morate se ograničavati. Možete piti limunadu tokom cijelog dana.

Koža

Bogat je izvor antioksidansa i zato umanjuje radikalnu štetu na kožu. Tu nastupa i vitamin C koji održava elastičnost kože i spriječava stvaranje bora i crvenila.

Kilaža

Limun pomaže u borbi protiv one slatke želje da gricnete nešto, stoga vam može pomoći da se duže osjećate sitim.

Čišćenje

Limun vam pomaže da očistite tijelo od toksina koji bi vam oštetili ćelije, tkivo, organe... Stimulira jetru da proizvede više enzima, čisti vaš urinarni trakt, probavni sistem...

Antibakterijske i antivirusne koristi

Koristan je u borbi protiv prehlade, gripe, umiruje grlo, smanjuje šlajm... A uz to i daje svježinu vašem dahu.

Energija

Kalij i magnezij je odličan stimulans za naš mozak i nervni sistem, pomaže vam u borbi protiv stresa i depresije, pomaže vam da se fokusirate. Odličan je za ljude sa stresnim zanimanjima jer pomaže da se riješe stresa i dobiju više energije.

Zašto mlaka voda?

Zašto se preporučuje korištenje mlake, umjesto hladne ili vruće limunade? Zato što vruće ili hladno piće traži više energije za probavljanje. Stoga je mlaka limunada upravo ono što vam je potrebno da se razbudite i započnete dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije