Test: Šta nam govori djetetov crtež?

Radiosarajevo.ba
Test: Šta nam govori djetetov crtež?
Foto: Babamimi / Napravite test "Kuća - drvo - čovjek"

Crtajući oblike koje poznaje dijete nesvjesno u crtež unosi i svoje emocije, strahove, iskustva i eventualne poteškoće koje ima u odrastanju. Crtež nam može pomoći da ih na jednostavan način saznamo. Analizirajući dječji crtež, stručnjaci (dječji psiholozi, psihijatri, psihoterapeuti) pažnju obraćaju na nekoliko elemenata kao što su kontekst u kojem dijete crta te djetetova dob jer postoje razlike u crtanju, npr. trogodišnjaka i osmogodišnjaka, pišu Roditelji.hr.

Svako je dijete osoba za sebe i ne mora za svu djecu nacrtano sunce upućivati na snažan utjecaj autoriteta.

Potez

Ako je prelagan, može upućivati na bojažljivost, hipersenzibilnost, introvertno i često vrlo suzdržano dijete. To može biti i znak potrebe za više pažnje, odobravanja i pohvala.

Ako na papiru ima mnogo križanja prikazanih likova i predmeta, vaše se dijete vjerojatno boji da će pogriješiti i da neće nacrtati sliku dobro kao ostala djeca. Kad je potez prenaglašen, do te mjere da je dijete olovkom ili flomasterom gotovo probušilo papir, to može upućivati na agresivno i hirovito dijete.

Boja

Istraživanja pokazuju (Fleming, 2008) da će dijete upotrijebiti boju koju preferira za likove koji mu predstavljaju drage ljude ili životinje, dok će boju koju najmanje voli upotrijebiti za prikaz likova koji mu nisu dragi. Razni teoretičari i istraživači utvrdili su da se plava boja najčešće upotrebljava jer ostavlja najjači dojam, a asocira na apsolutni mir i ravnotežu.

Crvena je boja po učestalosti na drugome mjestu. Ona simbolizira borbenost, strast, snagu, samosvijest, ali pretjerana uporaba crvene boje kod djeteta može biti znak uznemirenosti. Zelena je na trećem mjestu, to je boja koja smiruje, to je boja nade, života i optimizma, a u dječjem se crtežu procjenjuje kao znak potiskivanja emocija (Kondić i Dulčić, 2009).

Dijete koje koristi žutu boju može pokazivati entuzijazam dok crta, može ga se smatrati otvorenijim i emocionalnijim od druge djece. S druge strane, žuta boja može upućivati na ljubomoru i nesigurnost. Crna je boja u našoj kulturi boja straha, tuge, starosti, beživotnosti, smrti. Ako dijete pretežno koristi crnom bojom, možda je nesretno i/ili depresivno te je možda u strahu od nekog ili nečeg.

Ako u dječjim crtežima prevladava smeđa boja, to može označavati pretjerane higijenske zahtjeve (Kondić i Dulčić, 2009). I, na koncu, ljubičastu boju upotrebljavaju djeca koja su smirena, koja se mogu lako zabaviti te se s lakoćom nose s ljudima i događajima oko sebe (Fleming, 2008).

Predmeti

Neki elementi mogu biti povezani s dječjim strahovima. Kao naprimjer - čudovišta, ali i miševi, pauci, zmije, kukci. To ipak zavisi od raznih faktora.

Napravite test

Foto: Babamimi 


Napravite test "Kuća - drvo - čovjek" (House - tree - person test)

Da biste mogli protumačiti djetetov crtež predlažemo da napravite test "Kuća - drvo - čovjek" (House - tree - person test) Johna Bucka koji se može primjenjivati od treće godine života. Potrebno je uzeti tri lista papira i bojice. Djetetu dajte vrlo jednostavne upute da na jednom listu papira nacrta kuću, na drugom drvo i konačno na trećem osobu. Nakon toga slijedi analiza crteža.

Za sve crteže:

Osnovni detalji nedostaju - snažan pokazatelj znatno loše prilagodbe;
Crtež na dnu papira - nesigurnost;
Vrlo svijetli crtež - osjećaj neadekvatnosti, nesigurnosti, strah od poraza;
Jak pritisak - opća napetost;
Pedantan crtež - opsesivno-kompulsivne tendencije;
Sjenčanje - anksioznost.

Kuća

Mala kuća - osjećaj odbijenosti ili odbijanje;
Bez vrata - nedostupnost drugima, pogotovo prednja vrata;
Velika vrata - socijalno dostupan;
Mala vrata - neadekvatnost, nerado dopušta doticaj sa samim sobom;
Prozori, rolete zatvorene - defenzivan i povučen;
Puno prozora - želja za kontaktom.

Drvo

Voćka - često crtaju trudnice ili oni koji žele djecu;
Voće koje pada (palo) - dječji osjećaj odbačenosti;

Malo drvo - ovisnost o majci, osjećaj izoliranosti i bespomoćnosti;
Veliko drvo - potreba za dominacijom;

Na vrhu brda - superiornost, izolacija;
Prenaglašeni korijeni - nesigurnost.

Čovjek

Glava - područje inteligencije (kontrole);

Brada nedovoljno naglašena - osjećaj nemoći;

Uši prenaglašene - osjetljivost na kritike;
Zatvorene oči - želja da se izbjegnu neugodni podražaji;
Prenaglašeno lice - pretjerana zabrinutost o osobi;Veličina ramena - osjećaj snage i moći;
Ramena oštro kvadratna - obrambeni, neprijateljski stavovi;

Ruke - bazični osjećaj snage za borbom, međuljudski odnosi, kontakt s okolinom.

Više detalja pročitajte na Roditelji.hr.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije