Šta je gripa i kako je prepoznati?

Radiosarajevo.ba
Šta je gripa i kako je prepoznati?
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Gripa je virusna bolest akutne naravi.

Autorica: Martina Cvitanović, dr. med.

Počinje naglo, s visokom temperaturom, iznad 40ºC, koja se teško spušta ispod 38ºC. Temperature su praćene groznicom uz osjećaj opće slabosti, malaksalosti, bolovima u mišićima (mijalgijama) i zglobovima (atralgije) te simptomima gornjeg respiratornog trakta (kašalj).

Prevencija

Gripa se prevenira cijepljenjem te, kad primijetite simptome gripe, izolacijom što znači izbjegavanjem kontakta sa zdravim ljudima i djecom. Također se u sezoni gripe preporuča izbjegavanje mjesta na kojima se okuplja puno ljudi tipa javnog prijevoza ili kafića.

U prostorijama u kojima boravite otvarajte prozore i držite se osnovnih pravila higijene.

Komplikacije gripe su mnogobrojne, a najskloniji komplikacijama su djeca, te hronični i imunokompromitirani bolesnici. Preporuke za cijepljenje obuhvataju cijelu populaciju a naročito ranije nabrojane ugrožene skupine (hronični i imunokompromitirani bolesnici te djeca).

Gripa svake godine diljem svijeta odnese 30.000-40. 000 života.

Kad bi trebali posjetiti doktora:

Ukoliko primijetite naglo pogoršanje disanja.
Počnete iskašljavati zeleni, smeđi ili žuti šlajm.
Osjetite oštru bol u prsima prilikom udisanja.
Osjetite uhobolju.
Imate temperaturu višu od 40 ºC.
Počnete osjećati vrtoglavicu ili izgubite svijest.
Bolujete od hronične bolesti pluća ili bubrega, imate poznatu srčanu bolest ili dijabetes ili pak poznatu imunokompromitirajuću bolest.

Ukoliko je riječ o djetetu, posjetite liječnika kad:

-dijete ima temperaturu duže od 48h (naročito ako se radi o djetetu mlađem od 2 godine), ukoliko je dijete mlade od 3 mjeseca, odmah se javite ljekaru;
-ukoliko se stanje pogoršava , jave se znakovi dehidracije, pogoršanje disanja (čujete šumove, javi se kraće disanje ili poteškoće s dubokim disanjem) ili ukoliko primjetite promjene boje kože sluznica i kože;
-ukoliko vam se čini da se ne može razbuditi;
-ukoliko odbija tekućinu i hranu;

Djeca spadaju u ugrožene skupine pa ukoliko imate ikakvih nejasnoća, ne bojte se posjetiti lijecnika ili pitati za savjet.

Za obje skupine je važno napomenuti da i ukoliko temperatura traje duže od sedmice dana ili se tad pak javi otežano disanje da se posjeti liječnika kako bi se isključila upala pluća koja se često javlja kao posljedica gripe.

Tekst objavljujemo uz dozvolu autorice, izvor FB grupa - Grupa za promociju medicine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije