Spavate ispred upaljenog TV-a? Odmah to prestanite raditi (pogotovo ako ste žena)

Radiosarajevo.ba
Spavate ispred upaljenog TV-a? Odmah to prestanite raditi (pogotovo ako ste žena)
Foto: WebMDI / Ilustracija

Studija objavljena u ozbiljnom američkom medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine pronašla je vezu između spavanja s upaljenim svjetlom (i onim od lampe kao i onim od računala ili televizora) i - debljanja.

I to upravo kod žena.

Istraživanje je obuhvatilo oko 44.000 žena u Sjedinjenim državama. Odgovarale su na pitanja spavaju li u potpunom mraku, s malom noćnom lampicom ili s upaljenim televizorom. Izmjerili su njihovu težinu, BMI, odnosno indeks tjelesne težine i osnovne mjere tijela. Nakon pet godina sve su to ponovili.

Ustanovili su da žene koje spavaju s upaljenim svjetlom ili uz televizor imaju 17 posto veće šanse da se kroz pet godina udebljaju pet kilograma. Veza između debljanja i svjetla koje dolazi izvana ili iz druge prostorije nije tako snažna. Malo svjetla od noćne lampice ne utječe tako snažno na debljanje. Rezultati istraživanja nisu se promijenili ni kad su u jednadžbu uključeni drugi faktori poput količine kalorija koje žene unose tokom dana, tjelesne aktivnosti, starijeg partnera ili male djece u kućanstvu i još nekih drugih okolnosti svakodnevice.

Hormoni su krivi

Slaba kvaliteta sna apsolutno utječe na debljanje. Iako se već dugo lagan san i nedovoljno sna povezuje s pretilošću i debljanjem, nije se dosada znalo da je izloženost umjetnom svjetlu za vrijeme sna jednako tako važan faktor kao i sama kvaliteta sna.

Vjerojatno je to povezano s hormonalnom aktivnošću, objašnjava koautorica istraživanja dr. Chandra Jackson iz američkog institute koji se bavi utjecajem okoliša na zdravlje. Ona smatra da smo evolucijski predodređeni da spavamo noću i da se ne trebamo s time igrati i izlagati se umjetnom svjetlu za vrijeme spavanja jer to djeluje na našu hormonalnu aktivnost i time postajemo sklonije debljanju.

Ova studija podsjetila nas je da postoji 'higijena spavanja' i da je trebamo održavati kao i higijenu tijela - moramo navečer gasiti svjetlo, televizor ili kompjuter i mobitel.

Možda nećemo odmah smršaviti pet kilograma (za to je svakako potrebno paziti na prehranu i fizičku aktivnost), ali to je pravi, prvi korak za sve žene koje se muče s kilogramima, piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije