Spas za čas: Prirodni lijekovi protiv glavobolje

Radiosarajevo.ba
Spas za čas: Prirodni lijekovi protiv glavobolje
Arhiv / Ilustracija

Glavobolju mogu uzrokovati razni faktori, od nepravilnog držanja tijela preko bolesti krvožilnog sistema, pa sve do virusnih i bakterijskih upala, intenzitetom mogu biti od vrlo slabe do vrlo jake te se pojavljuju na raznim mjestima na glavi. Ovisno gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu, piše 24 sata.

Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro, svakako posjetite liječnika jer to može biti znak da se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom pritisku itd. Munjevita glavobolja pojavljuje se kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi, što može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog puknute žile u mozgu što je opasno po život.

Također, ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, raspoloženja ili probavne smetnje te napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, obavezno posjetite liječnika. Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tijekom dana pijete dovoljno tekućine.

Stručnjaci kažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, naprimjer, koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih zabilješki kasnije je liječniku lakše dijagnosticirati o čemu se radi.

Glavobolje se razlikuju i po mjestu boli, ovo su najčešće:

1. Javlja se u jednoj polovici glave – radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznat ćete je po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina te preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma te mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu netko steže obručem – radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osjećaj kao da ju netko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak… – radio se o Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dva tjedna do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napadaja mogu proći i godine. Bol se javlja u isto doba dana ili noći i traje, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika glavobolje primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi vodenasti sadržaj, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo su znojni.

4. Bol u čelu – u ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama lica. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu – ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kralježnici i vratu, naprimjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svježi zrak…

6. Bol na sljepoočnicama – pojavljuje se ako netko ima poremećaj čeljusnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim boli u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se čeljust pomiče. Dobro je posjetiti liječnika.

Šta može pomoći:

1. Slatko: vanilija slovi kao lijek protiv glavobolje jer djeluje smirujuće te ublažava bolove. Jednostavno rastopi žlicu ekstrakta vanilije u čaši vode i popij!

2. Egzotično: cimet je vrlo ljekovit začin. Pomiješaj žličicu fino mljevenog cimeta sa žličicom vode pa tu mješavinu nanesi na čelo.

3. Ljuto: đumbir slovi kao čudotvorno sredstvo kod prehlade, ali može otjerati i glavobolju. Jednostavno uzmi komad od 2 cm svježeg đumbira i žvači ga.

4. Bezbolna hrana: uzrok glavobolje može biti i pad šećera u organizmu. Protiv glavobolje su idealne namirnice pune magnezija – na primjer: integralne namirnice, orašasti plodovi pa i riba.

5. Povrće: nareži sirovi krumpir na ploške, stavi ih na čelo i sljepoočnice te lagano trljaj njima kožu.

6. Nevjerojatno: jeste li znali da preuzak grudnjak može izazvati glavobolju? Ako naramenice prejako stišću ramena, pritisak će loše djelovati na vratnu kralježnicu, pa onda može nastati i glavobolja. Zbog toga pazi da ti grudnjak uvijek fino stoji, a ne zateže.

7. Kofein: zvuči možda čudno, ali doista može ublažiti bolove: naime, kava potiče krvotok, a to pomaže protiv glavobolje. Ali, oprez – nemoj popiti dvije litre – budi umjerena. 8. Kiselo: tko je hrabar, istisnut će sok limuna u šalicu kave! Okus je užasan, ali pomaže kod glavobolje.

9. Grimase: akrobacije s licem također ti mogu pomoći. Najprije namreškaj čelo te ostani tako oko 5 sekundi. Potom se opusti, pa ponovi 10 puta. Potom naizmjenično stisni oči te uz to podigni ramena prema ušima. Na kraju otvori oči koliko god možeš te spusti ramena. I to ponovi 10 puta.

10. Eterično ulje mandarine: Tri puta dnevno na jednu minutu udišite slatki miris eteričnog ulja mandarine i reducirajte rizik od tenzijske glavobolje unutar tjedan dana, savjetuju naučnici s Univerziteta Stanford. Aromatski spojevi mandarine smiruju centralni živčani sistem, opuštaju napeti vrat i mišiće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije