Smije li se piti kafa koja je stajala nekoliko sati?

Radiosarajevo.ba
Smije li se piti kafa koja je stajala nekoliko sati?

Koliko puta vam se dogodilo da ste pripremili kafu i da je niste stigli popiti. Nakon obavljanja kućnih poslova ili zadataka na poslu vraćate se svom ritualu ispijanja kafe, ali sada više niste sigurni da li je ta kafa dobra.

Kafa s mlijekom

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mlijeko može biti dobro i nedjelju dana nakon otvaranja. Ako ga pak ostavite u kafi više od nekoliko sati, skuhajte sebi novu kafu.

Mijenja li se vremenom ukus skuhane kafe

Skuhana kafa može promijeniti okus i nakon 30 minuta, a poslije tog vremena imate otprilike četiri sata prije nego se ulja iz kafe pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuhanja.

Šta se dešava kad crna kafa odstoji

Crna kafa je tad sigurna za piće, mada vjerovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuhana. Bolja je ideja napraviti novu, a ako ste odlučni da popijete baš tu kafu, onda je najbolje da je prethodno zagrijete u mikrovalnoj jer ona u velikoj mjeri ubija bakterije koje se u međuvremenu nakupe.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije