Slučaj u njemačkoj bolnici: OPASNA bakterija u mašini za veš ugrozila bebe

Radiosarajevo.ba
Slučaj u njemačkoj bolnici: OPASNA bakterija u mašini za veš ugrozila bebe
Foto: Pixabay / Ilustracija

Odjeća se može dobro oprati i na hladnim temperaturama - što je svakako održivija opcija kada je pranje veša u pitanju. Ali nedavni slučaj dokumentiran u Njemačkoj otkriva da je ponekad najbolje odjeću prati na visokim temperaturama.

Nakon pregleda u njemačkoj dječijoj bolnici otkriveno je kako je 13 novorođenčadi i jedno dijete nosilo bakteriju Klebsiella oxytoca, a hitna istraga utvrdila je da je za to kriva mašina za veš na istom spratu, piše Sciencealert.

Istraživači su identificirali tragove patogena na površinama i ostatke vode iz perilice rublja. Otkrilo se da su bakterije prenesene preko pletenih kapa i čarapa koje su prolazile kroz mašinu, a ovi predmeti su korišteni za zagrijavanje beba.

Srećom, niko od mladih nije se ozbiljno razbolio, ali to je podsjetnik na potrebu strogih smjernica i standarda kada je riječ o čišćenju odjeće i drugih predmeta, posebno tamo gdje su uključeni bolesni i ranjivi.

Kada je mašina uklonjena, kolonija bakterija K. oxytoca je nestala. Studijom je zaključeno da bi konačno ispiranje hladnom vodom, te nekorištenje deterdženta, moglo omogućiti bakterijama da napreduju. Vjerojatno nije pomogla ni vlaga bolničkih prostorija, što je omogućilo da se zaostala voda kondenzira na gumi na vratima.

"Ovo je vrlo neobičan slučaj za bolnicu, jer je uključivala mašinu za pranje kućanstava", kaže higijeničarka Ricarda Schmithausen sa Univerziteta u Bonnu u Njemačkoj.
 
Kao što Schmithausen ističe, mašina nije ispunila trenutne njemačke higijenske standarde za bolničku upotrebu - iako se tehnički nalazila izvan glavne praonice, te se koristila samo za majčinu odjeću i dječiju pletenu odjeću.
 
Ostaje nejasno kako je K. oxytoca stigla u veš mašinu, ali su, barem u ovom slučaju, posljedice bile minimalne. Infekcija ovom bakterijom može izazvati gastrointestinalne i respiratorne probleme, pa čak i smrt. Ostalo je malo antibiotika koje možemo koristiti protiv nje.
 
Naravno, rizici velike štete u bolnici znatno se razlikuju od očekivanja u vlastitom domu. Ciklusi niskih temperatura su i dalje savršeno uredu za redovno rublje, sve dok slijedite upute za pranje odjeće
 
Ali ovaj slučaj pokazuje da ćemo možda trebati razmotriti promjene u dizajnu i postupcima mašina za pranje veša kako bismo spriječili da ovi uređaji stvaraju velike bakterije, posebno tamo gdje su uključeni bolesni pacijenti - a to se odnosi i na domove i bolnice.

"Ako starije osobe koje zahtijevaju njegu sa otvorenim ranama ili kateterima mokraćnog mjehura, ili mlađe osobe s gnojnim povredama ili infekcijama žive u domaćinstvu, pranje rublja treba prati na višim temperaturama ili efikasnim dezinfekcijskim sredstvima, kako bi se izbjeglo prenošenje opasnih patogena", kaže higijeničar Martin Exner, sa Univerziteta u Bonnu.

"Ovo je sve veći izazov za higijenu, jer je broj ljudi koji dobivaju njegu od članova porodice u stalnom porastu."

Istraživanje je objavljeno u časopisu Applied and Environmental Microbiology.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije