Sladoled od limuna pravo je osvježenje za ljetne dane

Radiosarajevo.ba
Sladoled od limuna pravo je osvježenje za ljetne dane
Italijanski sladoled pravo je osvježenje za ove sparne ljetne dane.

Umjesto tradicionalne vanilije, u sladoled možete staviti limun.

Napravite ovaj sladoled prema receptu uglednog The New York Timesa koji tvrde da je ovo idealan sladoled.

Sastojci: Dvije šolje mlijeka, oljuštenu ili oribanu polovicu limuna, 5 velikih žumanaca, pola šolje šećera.

Priprema:

U maloj posudi promiješajte mlijeko i sastojke sa limunom, pa zagrijte na laganoj vatri dok ne krene para, ne treba da ključa.

Potom sklonite sa grijača, prekrijte i dopustite mješavini da se stisne nekih 20 minuta.

U srednjoj posudi pomiješajte žumanca i šećer. U smjesu možete uliti i malo mlijeka.

Sipajte mješavinu u čistu šerpu i zagrijavajte na srednje jakoj vatri. Miješajte stalno dok se ne formira dovoljno debela krema da se može skidati kašikom, skoro 10 minuta. (Nemojte pregrijavati inače će se zgrušati.)

Mješavinu dodajte u posudice u koje ste prethodno nasuli malo vode. Stavite u led i za sat vremena imate gotov sladoled idealan za ove ljetne dane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije