Škripite zubima dok spavate - nauka je objasnila i zašto

Radiosarajevo.ba
Škripite zubima dok spavate - nauka je objasnila i zašto
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Bruksizam, odnosno škripanje zubima, nije samo neugodno za onoga ko dijeli krevet s vama, nego može uzrokovati i određene zdravstvene probleme jer dok škripite, koristite jaču silu nego kod običnog žvakanja, piše portal Wall.hr.

Postoje dvije vrste bruksizma, prvi uključuje pokrete donje čeljusti i to može biti prilično glasno, a drugi se odnosi na stiskanje zuba kod kojih nema pokreta donje čeljusti pa je nečujno.

Nekad se vjerovalo da bruksizam uzrokuje nepodudarnost gornjeg i donjeg zubnog luka, ali novija istraživanja pokazuju da je bruksizam zapravo psihički uvjetovan i uzrokuju ga naše unutarnje tegobe poput prevelikog stresa, napetosti i anksioznosti kojima smo često izloženi u modernom, ubrzanom tempu života i rada.

Veliku ulogu ima i genetika koja je uzrok škripanja zubima u 40-60 posto slučajeva.

Škripanje zubima dva puta je češće kod pušača, nego kod nepušača, a uzroci mogu biti i lijekovi, upotreba droga i ispijanje alkohola.

Bruksizam uzrokuje prekomjerno trošenje i pucanje zuba, bolove u zubima, čeljusti, čeljusnim zglobovima i glavobolje, navodi Wall.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije