Skandinavski način života koji će vas učiniti sretnijim

Radiosarajevo.ba
Skandinavski način života koji će vas učiniti sretnijim
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Zimsko vrijeme natjera nas da stanemo na loptu i usporimo životni ritam. Dok vani vladaju kraći dani i hladnoća, primorani smo provoditi više vremena kod kuće. No, Danci, poznatiji kao najsretnija nacija na svijetu, od zime su napravili umjetnost užitka, piše portal net.hr.

Sigurno ste već čuli za hygge, koncept koji su proslavili Danci, a svijet ga je objeručke prihvatio.

Čini se da je cijela Skandinavija prostor zadovoljstva i sreće jer su nordijske zemlje svake godine na vrhu liste najsretnijih nacija, stoga sigurno možemo naučiti nešto vrijedno od njih jer očito imaju recept za sreću.

Njihov koncept sreće se ne temelji na materijalnom bogatstvu, nego na malim sitnicama koje ispunjavaju dan i to primjenjuju na mikro i makro razini.

Šta je hygge?

Hygge je primjenjiv u svako godišnje doba, ali u sumornim zimskim mjesecima doživljava svoj puni sjaj.

Često se opisuje kao "udobnost" i "zajedništvo", ali izraz hygge nema doslovan prijevod pa je teško odrediti što on tačno znači.

Hygge smatramo više raspoloženjem i mentalnim stanjem, a glavna ideja hyggea je stvoriti miran i spokojan prostor u kojemu možete uživati sami ili ga podijeliti s porodicom i prijateljima. Ovaj način života širi toplinu i smirenost te slavi zdravlje i sreću, a možete ga postići širokom paletom aktivnosti.

Primjerice:

Okružite se prijateljima i porodicom;
Uživajte u sitnicama;
Ostanite sat duže u krevetu;
Uživajte u dobroj knjizi;
Umotajte se u dekicu i pogledajte omiljeni film;
Počastite se raskošnom kupkom;
Naučite uživati u trenutku;
Pronađite novi hobi;
Hygge znači stvaranje intimnosti u bilo kojem danom trenutku, a kada naučimo cijeniti male stvari u životu, imat ćemo ključ istinske sreće, piše portal net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije