Škakljate li svoju bebu? Nikad više!

Radiosarajevo.ba
Škakljate li svoju bebu? Nikad više!
Pixabay / Ilustracija
Volite škakiljati svoju ili bebicu koja je često u vašem društvu?

Istraživanja pokazuju da to ipak ne biste trebali raditi.

Njihov smijeh je automatski odgovor na škakljivi dodir. To nije dobrovoljna reakcija, već akcija kojom škakiljatelj određuje koliko dugo će se beba smijati. Sjećate se, sigurno, i sami osjećaja kada vas neko škakilja, a vi ga molite da stane, iako se čini da se od srca smijete...

Istraživanja pokazuju kako beba ni ne zna odakle je došao dodir, oni ga percipiraju tek sa šest mjeseci, piše Daily Mail.

Bebama je to neprirodno jer nemaju kao dovoljno tvrdu i jaku kožu ili dovoljno razvijene mišiće trbuha niti razvijene reflekse na tabanima.  Bebe to vide kao jednu vrstu "neugodnog dodira", kojem se ne mogu oduprijeti. One ustvari osjećaju emociju straha i nelagode te ne znaju kako da se odbrane od napada.

Britanski istraživači su testirali bebe od četiri i šest mjeseci i njihovu percepciju dodira. Kada su njihove noge bile prekrižene, bebe stare šest mjeseci su reagirale na 50 posto dodira, a bebe stare četiri mjeseca, na 70 posto dodira.

Istraživači sa Goldsmithsa, Univerziteta u Londonu kažu kako je slabiji rezultat starijih beba znak veće zrelosti, slične rezultate imaju i odrasli.

Kada neko dodiruje naše tijelo, mi razmišljamo o tome odakle dolazi taj dodir. Ako su nam ruke prekrižene i naš mozak se zbuni. Naučnik Andrew Bremner, profesor psihologije, kaže kako nedostatak greške kod mlađih beba pokazuje kako one reagiraju na dodir, bez obzira odakle dolazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije