Simptomi koji pokazuju da vašem tijelu nedostaje magnezija

Radiosarajevo.ba
Simptomi koji pokazuju da vašem tijelu nedostaje magnezija
Foto: Pixabay / Ilustracija

Znakovi nedostatka magnezijuma su, prije svega, grčevi u nogama tokom noći, poremećaji u menstrualnom ciklusu, naročito izražen PMS, gastrointestinalni grčevi te migrene. Primijetite li ove simptome, to je znak da je krajnje vrijeme da nešto poduzmete kako bi nadoknadili manjak magnezijuma.

Na koje sve načine magnezij pomaže vašem tijelu

Do grčeva u mišićima najčešće dolazi za vrijeme sna, a toliko su bolni da uzrokuju buđenje. Čak i kada sâm grč prođe, ostaje neugodan osjećaj napetosti u nogama, kao i strah od ponovne pojave grča. Njima su najviše pogođene žene, sportisti, starije osobe te oboljeli od šećerne bolesti.

Kako više od 30 posto trudnica pati od grčeva u mišićima, preporučuje se redovno uzimanje magnezijuma od početka trudnoće. Uz neugodne grčeve, nedostatak ovog minerala manifestuje se i putem migrena, bolnih menstruacija te izraženog predmenstrualnog sindroma.

Osjećaj napetosti u grudima, kao i predmenstrualni grčevi su najkarakterističniji simptomi PMS-a. PMS karakterizuju i povećana nervoza i razdražljivost. Većina simptoma PMS-a mogu se smanjiti dovoljnim unosom magnezijuma u drugom dijelu ciklusa.

Kako magnezijum smanjuje otpuštanje neurotransmitera u živčanim stanicama, dolazi do smanjenja provođenja nervnih impulsa, što je vrlo korisno u situacijama povećane napetosti i stresa. Zbog toga je magnezij poznat i kao "prirodno sredstvo za smirenje".

Pravilnom prehranom možete osigurati dovoljne količine magnezijuma, a nalazi se u ribi, zelenom lisnatom povrću, orasima, mlijeku, žitaricama punog zrna i sjemenkama. Potreba za magnezijem povećava se kod ljudi koji su pod stresom, razdražljivi su i skloni depresivnim stanjima, koji imaju problema s grčevima u mišićima, žgaravicom i usporenom probavom, te kod sportista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije