Simptomi koji otkrivaju da vam smeta gluten

Radiosarajevo.ba
Simptomi koji otkrivaju da vam smeta gluten
Premda se osjetljivost na gluten smatra pomodnim trendom, neki zaista pate od tog sindroma, a ljekari navode koji su osnovni simptomi, prenosi Express.

Osim probavnih smetnji, postoji čitav niz atipičnih simptoma na koje, ako ih imate, trebate ukazati svom ljekaru:

1. Promjene raspoloženja

Osim što utječe na probavu, gluten utječe i na psihu. Povezuje se s promjenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom.

2. Stalan umor

Kao posljedica intolerancije na gluten javlja se hronični umor, pa i pad energije naročito nakon jedenja.

3. Glavobolje i vrtoglavica

Moguće su u migrene što dokazuju i snimke mozga oboljelih od celijakije. Na snimkama se vidi upala u živčanom sisstemu koja najvjerovatnije uzrokuje nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u tijelu.

4. Hormonalne promjene

Upale koje uzrokuje intolerancija na gluten opterećuju nadbubrežne žlijezde i remete rad endokrinog sistema. Upravo zbog toga mijenja se razina hormona u tijelu što može izazvati neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

5. Svrbež i osip

Kad se tijelo bori s glutenom koji ne može probaviti, to može uzrokovati pojavu osipa i svrbeža po cijelom tijelu, a najčešće po leđima i gornjem dijelu ruku. Ta je upala rezultat stvaranja antitijela od stane imunološkog sistema, a promjene na koži mogu podsjećati na psorijazu.

Ništa na svoju ruku

Ljudi koji boluju od celijakije moraju u potpunosti isključiti gluten iz prehrane, no bezgluetnska dijeta ne koristi zdravim ljudima, pa ljekari upozoravaju kako se prije prelaska na nju obavezno treba napraviti testiranje koje će potvrditi dijagnozu, prenosi Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije