Simptomi koji će vam otkriti da li ste pod stresom: Hladan nos i šta još

Radiosarajevo.ba
Simptomi koji će vam otkriti da li ste pod stresom: Hladan nos i šta još
Univerzitet Nottingham napravio je studiju koja otkriva koji su simptomi stresa. Dotaknite nos, ukoliko je hladan, možda se trebate smiriti.

Koristeći termalne kamere u eksperimentu u kojem su studente izložili stresu, istraživači su utvrdili da stres uzrokuje hlađenje nosa. Tačnije, krv se pomjera iz lica u druge važne dijelove tijela u opasnim situacijama, kao što su mišići i udovi. To može biti korisno ukoliko morate skočiti ispred auta u pokretu, ali hronični stres može imati opasne posljedice po naše tijelo, prenosi The Guardian. 

Jedan od simptoma je povećan adrenalin. Stres potiče moždanu amigdalu da šalje poruke u hipotalamus, što oslobađa hormone u centralnom nervnom sistemu koji kontroliraju disanje, otkucaje srca i probavu. Zbog toga će vam srce kucati jače, vaši mišići bit će napeti, a disanje ubrzano.

Nadbubrežna žlijezda oslobađa kortizol, poznat kao hormon stresa. On regulira rad tijela kako bi bolje reagirali na prijetnju pod stresom. Recimo vaš probavni sistem treba manje krvi od vaših udova u stresni situacijama, pa tijelo preusmjeri krv, što uzrokuje prazninu u probavnom sistemu i dovodi do osjećaja poznatog kao "leptirići u stomaku".

Osjećate se bolesnim opet. Kada se ponavlja oslobađanje kortizola, što se dešava kada ste pod hroničnim stresom, dolazi do slabljenja imuniteta, a samim tim ste izloženiji prehladama i infekcijama.

Postajete lošiji u rješavanju stresnih situacija. Mozak se smanjuje u područjima koja su povezana s emocijama i fiziloškim funkcijama, kao što su krvni pritisak i razina glukoze, tvrde istraživači s Yalea. Kod osoba koje su nedavno imale neku stresnu situaciju pronađeno je mnogo manje sive materije u čeonom režnju. Srećom mozak se može brzo oporaviti kada se riješe problemi sa stresom.

Osjećate se starijim nego što jeste. Istraživači na Univerzitetu Duke testirali su DNK djece koja su izložena hroničnom stresu poput nasilničkog ponašanja njihovih vršnjaka, ili nasilja kod kuće. Pokazalo se da je prouzrokovani stres doveo do oštećenja stanica koje je ekvivalentno višegodišnjem starenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije