Sezona kestenja počinje: Uživajte u fantastičnoj i zdravoj poslastici!

06. 10. 2015. u 13:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Polako počinje sezona kestenja. Mi smo već primijetili prodavače pečenog kestenja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ipak, oni nisu samo ukusna poslastica za hladnije jesenje dane, nego su i odlični za zdravlje. 

Oboljeli od celijakije

Kesteni ne sadrže gluten, inače često prisutan protein u žitaricama, koji kod nekih uznemiruje tanko crijevo i izaziva niz simptoma.

Riznica antioksidansa

Kesteni su bogati vitaminom C. To je jedini orašasti plod koji ga sadrži. Jaki zubi, kosti i krvne žile su samo neke od prednosti koje donosi vitamin C. Imaju i visok sadržaj mangana, minerala u tragovima, pa će pomoći u bržem ozdravljenju i zaštiti od štetnih posljedica slobodnih radikala. Smanjuju i rizik od nekih vrsta raka i bolesti srca.

Energija

Kesteni su bogati ugljikohidratima. No, prije nego ih zbog toga odlučite izbjegavati, imajte na umu da su ovi ugljikohidrati složene strukture, pa se probavljaju sporije od najjednostavnijih. To znači da nivo energije ostaje konstantan, a ne kao kad se unose jednostavni ugljikohidrati koji naglo povećavaju nivo šećera u krvi.

Snižavaju holesterol

Porcija kestena sadrži otprilike 21 posto preporučenog dnevnog unosa prehrambenih vlakana, što je nužno kako bi se smanjio holesterol u krvi. Bogati su i mononezasićenim masnim kiselinama, kao što je oleinska kiselina. Studije pokazuju da pomažu u ravnoteži dobrog holesterola (HDL) dok smanjuju loš (LDL).

Folna kiselina

Porcija kestena daje 35 posto preporučene dnevne količine folne kiseline. Folna kiselina je vitamin iz B skupine koji je topiv u vodi i prirodno se javlja u nekim namirnicama, poput kestena. Igra važnu ulogu u sprečavanju neuroloških oštećenja na fetusu, što ga čini idealnim izborom za trudnice, piše Nutrition. 

Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporučuje se djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama. Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i protuupalno, pa idealna je namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

S obzirom na to da je teže probavljiv, budite, kao i obično, umjereni u količinama kestena i njegovih poslastica koje konzumirate! Dobro je kombinirati različite načine pripreme, s obzirom na to da će pečeni kesten biti bogatiji na vitaminima, a kuhani mineralima.

NEMA KOMENTARA