Sezona je pauka: Kako se izboriti s navalom ovih kreatura

Radiosarajevo.ba
Sezona je pauka: Kako se izboriti s navalom ovih kreatura
PrtScr / Ilustracija

Arahnofobi (ljudi koji se plaše pauka) trenutno preživljavaju najgore doba godine. Vrijeme je ovo koje se zove "sezona pauka", a razlog je što im je počela sezona parenja, pa ih vidimo na svakom ćošku.

Profesor Adam Hart, entomolog sa Univerziteta Gloucestershire, za BBC je kazao kako većina pauka koje vidimo, njih 80 posto, su mužjaci koji tragaju za ženkama koje, opet, najviše vole smjestiti se u naše domove.

"Ženke su one koje vidimo na paučini u našim domovima, najčešće oko ulaznih vrata i prozora, dok su mužjaci oni koji se šeću i traže partnera za parenje. Naravno, naši domovi idealno su okruženje za njihovo parenje", rekao je prof. Hart. 

Dakle, šta možemo uraditi - osim ovog:

Na internetu se mogu naći razni savjeti, uključujući stavljanje kestena u ćoškove sobe ili da pršćete dom uljem od peperminta.

No, profesor Hart sugerira da prestanemo vjerovati "babinim gatkama" i da se držimo jednostavnog režima - da redovno čistimo dom i držimo vrata i prozore zatvorenim. 

"Ukoliko ima mjesta koja dugo nismo počistili ili neka hrpa odjeće, pauci će to vidjeti kao idealno mjesto za njihovo skrovište. Ipak, moramo biti svjesni da će poneki pauk uvijek naći način kako da uđe u naš dom", rekao je profesor.

Srećom za ljude koji ih se plaše, sezona pauka kratko traje. Počinje u prvoj sedmici u septembru, a završava prve sedmice oktobra, kada opada broj pauka koji odlaze da prespavaju zimu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije