Saznajte / Šest skrivenih simptoma depresije kod muškaraca

17. 02. 2017. u 14:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Mnogi muškarci smatraju da moraju biti “snažni” i da u svakom trenutku moraju da kontroliraju svoje emocije, zbog čega im je teško da priznaju kada osjete bespomoćnost, tugu ili očaj.

Upravo zbog toga ogroman broj njih dobije dijagnozu depresije.

Depresija nije znak slabosti ili neuspjeha – to je izlječivo stanje koje pogađa milione ljudi. Klinička depresija obično izaziva tugu i gubitak interesovanja za omiljene hobije i posao, ali se može manifestovati na mnogo načina.

Predstavljamo vam neke od skrivenih simptoma depresije:

Bijes

U ovu kategoriju spadaju mnoge emocije, poput osjetljivosti, iritiranosti, gubitka smisla za humor, nasumičnih izliva agresije zbog sitnica, negativnog razmišljanja, verbalnog ili fizičkog napadanja na druge…

Muškarci emocionalnu komponentu tuge obično iskuse kroz iritiranost i negativno razmišljanje. To znači da imaju vrlo “kratak fitilj” i da brzo “gube živce”.

Nesmotreno ponašanje

Nesmotreno ponašanje je čest simptom depresije kod muškaraca. Depresivni muškarci se mogu iznenada zainteresovati za ekstremne sportove, alkohol ili narkotike, neopreznu vožnju ili seks bez zaštite.

Fizička bol

Depresija može izazvati i fizičke tegobe, a mnogi osjećaju probleme sa organima za varenje – zatvor, dijareju, gorušicu, bol u stomaku, mučninu, ali i opšti umor, insomniju, pretjeranu pospanost i hronične glavobolje.

Hronični bol i poremećaji varenja idu ruku pod ruku s depresijom.

Stres

Stres može biti i okidač i posljedica depresije. Muškarci češće pripisuju simptome depresije stresu, jer osjećaju da je to društveno prihvatljiv način da objasne da nešto nije u redu s njima. Nekad tuga, očaj i negativno razmišljanje zaista dovode do stresa, jer osoba ne može da se pomiri sa činjenicom da ne može da se izbori sa svojim osjećanjima.

Nezainteresiranost za seks

Depresivni muškarci su uglavnom nezainteresirani za seks. Nekad su spremni da se upuste u razna rizična ponašanja kako bi skrenuli misli od patnje i bola.

Samoprezir

Nekada depresivne osobe osjećaju samoprezir, što znači da svoje greške teško prihvataju, a u ekstremnim slučajevima čak mogu poželjeti  sebi  nauditi
Nikad nemojte ignorisati ono što neko pokušava da vam kaže o svojim emocijama. Svačiji simptomi se mogu razlikovati i u tipu i u intenzitetu i zato je važno da osluškujete osjećanja vama bliskih ljudi, prenosi B92

NEMA KOMENTARA