Šest predmeta koje ne smijete nikada prati u mašini za sudove

Radiosarajevo.ba
Šest predmeta koje ne smijete nikada prati u mašini za sudove
Foto: Depositphotos / Ilsutracija / Suđe

Mašina za sudove je vjerovatno omiljen komad bijele tehnike domaćicama širom svijeta, a mnogima je postalo teško zamisle život bez ovog aparata.

Često nam priskoči u pomoć kada je pranje sudova posljednje za šta imaju snage, ali postoje određene stvari koje je ipak bolje oprati koristeći stari dobri spužva i deterdžent.

Drveni pribor za jelo

Varjače, drveni tanjiri, posudice ili bilo šta drugo od drveta mogu zbog visoke temperature u mašini da promjene svoju strukturu, pa čak i da puknu! Zato radije birajte da ih operete na onaj staromodan način uz žicu i dobro trljanje.

Kristalne čaše

Osjetljivi kristal lako može da nastrada u mašini, ali i staklo vremenom može da izgubi sjaj. Zato ih perite ručno i koristite nježan deterdžent.

Bakarno posuđe

Visoke temperature i agresivni deterdžent mogu da izazovu hrđanje bakarnog posuđa.

Rende

Rende je mučno oprati, pa ih rado gurnemo u mašinu, ali kako se ostaci hrane često sakriju u uglovima do kojih mašina ne može da prodre, ipak je bolje oprati ih ručno i to vrlo pažljivo. U suprotnom se može desiti da neka mrvica hrane ostane zakačena i da se vremenom čak i ubuđa!

Skupi, kvalitetni noževi

Redovnim pranjem noževa u mašini, oni mogu vrlo brzo da otupe. Posebno kada je riječ o keramičkim noževima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije