Sedam supernamirnica koje trebamo jesti za duži i zdraviji život

Radiosarajevo.ba
Sedam supernamirnica koje trebamo jesti za duži i zdraviji život
/ Foto: Dreamstime / Ilustracija
Životni vijek je određen genetikom i životnim stilom. Na genetiku se ne može utjecati, ali na životni stil itekako može. Uvođenjem ovih 7 namirnica bitno ćete utjecati na svoje zdravlje.

Ovih sedam namirnica pune su hranjivih tvari, vitamina i minerala, nemaju puno kalorija, a daju nam jako puno energije. Ako jedemo više njih, a manje prerađene hrane vjerovatnost je veća da ćemo i živjeti duže, piše Success.

Riba

Bogata proteinom, riba je i veliki izvor Omega-3 masnih kiselina neophodne su za razvoj mozga, a povećavaju dobar holesterol i smanjuju trigliceride te krvni pritisak. Sardine npr. sadrže čak 4 puta više vitamina B12 od divljeg lososa, pune su željeza, imaju više kalija od banana i skoro 3 puta više selena od pilećih prsa, prenosi 24sata.hr

Jogurt

Jogurt je pun kalcija, koji je neophodan za zdrave kosti. Kod kupnje pogledajte na sadržaju jogurta koliko sadrži vitamina D. Što više - to bolje. Vitamin D pomaže tijelu kod apsorpcije minerala. Jogurt se također preporučuje kod problema s probavom jer smiruje želučane sokove i pun je proteina. Za dodatni unos hranjivih tvari, konzumirajte ga s voćem.

Čokolada

Vjerovali ili ne, čokolada je super anti-age hrana. Ali ne bilo koja čokolada, već tamna čokolada koja je puna flavonoidima (antioksidansima) koji mogu olakšati rad srca, pomažu održati krvne sudove prohodnima i koji smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, bolesti bubrega i demencije. Svi ovi benefiti dolaze direktno od kakao praha, pa je uvijek bolje pojesti što tamniju čokoladu jer ima veći udio kakaa.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su dobar izvor nezasićenih masti i u paru s grožđem su idealni međuobrok. Orasi, bademi i lješnjaci su izvrstan izvor vitamina, minerala i drugih fitokemikalija (bioloških spojeva biljaka koji u ljudskom organizmu imaju ulogu zaštite od različitih bolesti), uključujući i antioksidanse. Orašaste plodove je dobro jesti i na večer uz čašu vina, čiji zajednički utjecaj na organizam uključuje zaštitu od srčanih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je puno zdravih mononezasićenih masnih kiselina važnih u prevenciji srčanih bolesti i raka. Također se povezuje sa zdravljem mozga i prevencijom raka. Koliko god da je maslinovo ulje dobro i preporučuje se u prehrani, potrebno ga je ograničiti zbog velike kaloričnosti.

Jaja

Jaja su bogat izvor proteina i usporavaju propadanje kostiju. Sadrže B vitamine (B2, B5, B12) koji dokazano smanjuju upalu mozga i usporavaju razvoj Alzheimerove bolesti. 

Borovnice

Borovnice su prepune antioksidansa koje mogu minimalizirati štetu na stanicama, pa čak ju i spriječiti. Čiste organizam, smanjuju količinu masnoći u krvi i na taj način smanjuju rizik od bolesti srca. Borovnice sadrže mangan, vitamine C i K, a bogate su kalcijem, kalijem i fosforom. Dobro ih je kombinirati s ostalim bobičastim voćem i povrćem, ali i s patlidžanom i batatom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije