Sedam pravila po kojima bi trebala biti uređena vaša spavaća soba

Radiosarajevo.ba
Sedam pravila po kojima bi trebala biti uređena vaša spavaća soba
Foto: Pixabay / Jastuci
Da biste unaprijedili izgled vlastite spavaće sobe, ne treba vam profesionalni dizajner.

Uz nekoliko osnovnih pravila koja prate nove trendove, možete pokušati sami, piše Patria.

1. Akcentirajte bojom

Odaberite jednu ili dvije boje za akcentiranje; na primjer, trend boja ove sezone šafran žuta na zidu iza kreveta lijepo oponira svijetlo sivoj posteljini. Ako se upotrijebi samo na jednom zidu ili za asesoare, neće preplaviti prostoriju, a osvježit će cjelokupnu šemu.

2. Zidna rasvjeta

Ako postavite rasvjetu na zid umjesto na noćni stolić, dobićete više prostora na stoliću za knjige ili druge sitnice koje vam mogu zatrebati u noći. Zidne lampe za spavaću sobu postaju sve popularnije, a možete se odlučiti za jedan od brojnih stilova, ovisno o stilu uređenja prostorije.

3. Slojevi različitih tekstura

Jastuci i prekrivači trebaju biti meki na dodir. Zahvaljujući sve popularnijem skandinavskom stilu, u modi je pletenina i to krupni bod za prekrivače i sitniji za jastuke. Rese će doprinijeti slojevitom izgledu, a teksture možete miješati kako bi postigle efekt i izgled udobnosti.

4. Ogledalo

Uvijek korisna u bilo kojem prostoru, imaju višestruku svrhu u uređenju prostora jer odbijaju svjetlost i time čine da prostorija izgleda veća nego što jeste. Neophodna su u spavaćoj sobi, pa odaberite neko koje je i lijepo i praktično.

5. Igra šara

Nova posteljina će trenutačno ažurirati izgled spavaće sobe. Odlučite se za nove boje i šare, a posebno pažljivo birajte navlaku za prekrivač. Geometrijska šara ili cvjetni dezen – izbor je vaš.

6. Vaze

Stilisti ne mogu bez vaza jer su raznolike – dolaze u svim bojama, oblicima i materijalima. Možete ih koristiti za cvijeće ili tek kao dekorativni komad za sebe, samostalno ili u grupi od tri asesoara – magični broj za stiliste.

7. Pod

Ne zanemarite pod i podarite mu dodatnu pažnju tako što ćete ga prekriti mekanom prostirkom sa obje strane kreveta. Ova na slici je ručno izrađena od čiste vune sa pamučnom podlogom. Dobro odabrana prostirka će također pridodati slojevitosti tekstura i utoliko privlačnosti spavaće sobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije