Sedam pokazatelja da ste pred raskidom ili razvodom

Radiosarajevo.ba
Sedam pokazatelja da ste pred raskidom ili razvodom
EPA / Angelina Jolie i Brad Pitt
Kako je razvod poznatog holivudskog para, Angeline Jolie i Brad Pitta, glavna tema medija posljednjih nekoliko dana, razlozi zbog kojih „pucaju“ veze sve češća su tema psiholoških stručnjaka.

Iako je razvod jednog od najpoznatijih brakova za mnoge iznenađenje, velike su šanse da ovo dvoje supružnika već odavno imaju probleme u braku, navodi se u kraćem istraživanju portala Health.com.

Kako kaže psihoterapeut Michael McNulty, čije uže zanimanje su ljubavne veze, čak 69 posto raskida između partnera nastupa upravo zbog problema koji su dugo dio njihove veze.

Nadalje, McNulty koji 25 godina istražuje ljubavne veze i radi kao bračni savjetnik, kaže kako, ustvari, samo 31 posto problema koji nastaju u vezi su stvarni problemi, koji su nastali netom prije raskida i rješivi su. Prema njegovim riječima, najvažnija je ustvari interakcija partnera tokom svađe do koje dođe u vezi ili braku.

Ovaj ljubavni psihoterapeut, na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva, istaknuo je i sedam glavnih uzroka raskida u vezi ili razvoda braka.

Veza donosi više negativnih nego pozitivnih interakcija

Prvi znak potencijalnog raskida ili razvoda jeste nagomilavanje problema i negativnih situacija u vezi, kaže McNulty. To podrazumijeva više međusobnih kritika koje partneri upućuju jedno drugom, kritiziranje ili ne tako smiješne doskočice. Sve te negativnosti u vezi mogu biti neprijatne, navodi McNulty, te je vrlo važno otkloniti ih, a najsretniji parovi na svaku negativnost imaju pet pozitivnih odgovora.

Tijelo vam poludi tokom svađe s partnerom

Svađe su sve češće u vezi i sve više imate osjećaj da tokom svađe vaš partner „preuzme“ vaše tijelo? To je još jedan od razloga da je raskid pred vama. Psiholozi ovo nazivaju „poplavom“ ili psihičkim odgovorom koji se javlja onda kada razgovarate o problemima sa svojim partnerom. Taj psihički odgovor može se očitovati kao ubrzani otkucaji srca, znojenje ili stomačni problemi, te je u tom slučaju vrlo važno završiti svađu, raditi nešto drugo što vas smiruje i onda problemu pristupiti ponovo kada se strasti smire.

Često kritizirate partnera

Kada mnogo vremena provodite s nekom dragom osobom, bez obzira na to da li vam je ona partner ili prijatelj, s vremena na vrijeme će vas njeni postupci iritirati. No, kada to preraste u svakodnevno kritiziranje, čak i kada je riječ o trivijalnim stvarima, raskid vas uskoro očekuje ukoliko ne napravite neku promjenu. McNulty u tom slučaju preporučuje da često kritiziranje i frustracije iskazujemo na način koji će riješiti problem, i to kroz izjave koje u problem uključuju i vas same.

Uvijek ste u samoodbrani

Ukoliko često osjećate kako vas partner napada, te čak i onda kada ste vi upravu koristi vaše argumente kako bi vas napao, odnosi vas i vašeg partnera ne stoje baš dobro. Često je riječ i o prirodnom refleksu, koji onemogućava partnere da produktivno razgovaraju o problemima, zbog čega je vrlo važno riješiti se tog odbrambenog refleksa.

Kao rješenje ovog problema McNulty navodi da svaki partner treba preuzeti odgovornost za svako svoje djelo i to svaki dio odgovornosti, što će u konačnici dovesti do rješenja problema.

Mnogo je „kolutanja očima“

Prema McNultyju najveći uzrok raskida veze ili razvoda braka je upravo prezir. „Prezir je kao tekuća kiselina koja razjeda vezu. Onda kada prospete mnogo kiseline na ljubav, u jednom trenutku nestat će ljubavi u potpunosti“, navodi McNulty.

Sve to može se očitovati kroz neugodne komentare, „kolutanje očima“ ili kroz pogled koji izražava gađenje, za vrijeme kojeg nesvjesno podižemo gornju usnu.

Rješenje ovog problema McNulty pronalazi u što češćoj potrazi za onim pozitivnim u vezi, umjesto da kritike prevladaju, kako bi se najzad među partnerima stvorila kultura međusobnog uvažavanja.

Ne možete srušiti zid između vas i partnera

„Da li me ti uopće slušaš?“

Ako vam ta pitanja zvuče poznato vrlo je moguće da ste iskusili takozvani „stonewalling“, odnosno, izbjegavanje konstruktivnog razgovora kroz tjelesni jezik, što često ukazuje na to da vaš partner ne mari za vaš odnos. U tom slučaju McNulty predlaže jednostavno rješenje: Morate shvatiti da se jedno od vas osjeća nadjačanim u vezi, te pronaći način za lakši razgovor koji će prijati objema stranama.

Počinjete osjećati da ste zapravo slobodni

Posljednji stadij, koji dovodi do raskida ili razvoda, jeste kada se ustvari u vezi počnete osjećati usamljeni. Onda kada se problemi nagomilaju zbog svih razloga koje smo ranije naveli jedan od partnera se počinje osjećati umorni od dogovaranja, pravljenja kompromisa i počnu živjeti paralelne živote. Sve to označava i kraj veze ili braka, nakon čega teško dolazi do povratka.

No, ne posustajte, jer istraživanja Gottman instituta kažu da je čak 80 posto parova koji su primijenili ove „lijekove“ za spašavanje veze prijavilo poboljšanja u svojoj vezi, zbog čega je možda ovo i pravo vrijeme da popravite odnos sa svojim partnerom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije