Sedam namirnica koje vas štite od prehlade i viroze

Radiosarajevo.ba
Sedam namirnica koje vas štite od prehlade i viroze
Arhiv / Ilustracija
Budući da su nam stigli hladni dani, jako je važno zaštititi se i ojačati imunološki sistem kako nas ne bi savladale razne prehlade i viroze.

Naravno, najbolji način za to je hrana. Zato, pokušajte uključiti ovih 7 namirnica u svoju prehranu kako bi zdravi prošli kroz sezonu viroza.

Bijeli luk

Osim što daje poseban okus vašim jelima, bijeli luk sadrži alicin koji, kada se počne  razgrađivati, stvara antioksidanse. Oni će zaštiti vaš imunološki sistem  sprječavajući oštećenja vaših stanica.

Jogurt

Jogurt sadrži razne kulture koje su alternativa probioticima i brinu za vaš probavni sistem. Ovo je važno kako bi se sva hrana koju konzumirate u potpunosti preradila.

Čaj

Postoji mnoštvo zdravstvenih koristi koje se povezuju s konzumacijom čaja. Čaj sadrži vrlo važne antioksidanse koji pomažu u jačanju imunološkog sistema.

Tamna čokolada

Antioksidansi u tamnoj čokoladi mogu pružiti dodatnu zaštitu vašem imunološkom sistemu. Čokolade koje sadrže više udjele kakaa bolji su izbor jer sadrže i više antioksidansa, kao i manje šećera.

Crvena paprika

Malo je poznata činjenica da crvena paprika sadrži čak dvostruko veću količinu vitamina C od agruma. Stoga je svakako dobra ideja prestati s uzimanjem dodataka prehrani koji sadrže vitamin C, i umjesto toga navaliti na paprike.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže jako velike količine vitamina E, koji djeluje kao antioksidans i ima protuupalna svojstva, dok istovremeno jača imunološki sistem.

Losos

Losos je poznat izvor omega-3 masnih kiselina, kojih svakako želite više u svojoj prehrani. Ne samo što snižavaju rizik od srčanih i ostalih hroničnih oboljenja, također ublažuju upalne reakcije i pomažu imunološkom sistemu.

Voda

Nikako nemojte zaboraviti na unošenje dovoljno tekućine, a dobro je znati i da je upravo voda jako važno oružje u borbi protiv bolesti. Vaš nos, pluća, usta i ostali dijelovi tijela moraju ostati hidratizirani kako bi vas zaštitili od raznih klica i bakterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije