Šećer može biti koristan za naš mozak

Radiosarajevo.ba
Šećer može biti koristan za naš mozak
Pixabay / Ilustracija
Većina ljudi zna da šećer može biti vrlo opasan i da izbacivanje slatkiša iz ishrane može dovesti do normalizacije krvnog pritiska, manjeg rizika od srčanog udara i pojave demencije.

Međutim, jedan ljekar tvrdi da je šećer koristan za naš mozak, piše Independent.

"Šećer je ključan za funkcioniranje mozga koji je najveći konzument slatkiša u vašem tijelu", napisao je dr. Drew Ramsey u magazinu Well + Good.

On objašnjava da naši mozgovi koriste oko 400 kalorija koje potječu od glukoze svakog dana, ali to ne znači da ćete gutanjem pola table čokolade sebi učiniti uslugu. Važno je odakle taj šećer potječe.

Šećer koji se nalazi u mnogim prerađevinama nije od velike koristi vašem tijelu. Međutim, prirodni šećer iz meda i voća može podstaći rad vašeg mozga, smatra Ramsey.

Također, mnogo je bolje pojesti cijelu voćku umjesto čistog soka. To je zato što sok izaziva nagli skok insulina, što vaše tijelo dovodi u stanje čuvanja masnih naslaga. Cijela voćka sadrži mnogo više vlakana, pa se sporije vari i spriječava nagli skok insulina.

Treba imati u vidu da od 400 kalorija koje su potrebne vašem mozgu, samo četvrtina treba da potječe od šećera u vašoj ishrani, dok ostalo dobijate od ugljikohidrata, koji se u našem tijelu pretvaraju u šećere.

U svakom slučaju, smatra Ramsey, nipošto ne treba da izbacujete cijele grupe namirnica, jer je svaka od njih važna za neki aspekt našeg metabolizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije