Saznajte koliko željeza je potrebno djetetu tokom odrastanja

Radiosarajevo.ba
Saznajte koliko željeza je potrebno djetetu tokom odrastanja

Tokom života potrebe za željezom se mijenjaju, ovisno o brzini rasta, odnosno o posebnim stanjima. Tako dojenački period i period pubertetskog rasta kod zdrave djece zahtijevaju najveći unos željeza.

Novorođenče zalihu željeza dobiva od majke i te zalihe dostatne su za normalan rast i razvoj do otprilike 6. mjeseca života, a nakon toga je nužno unositi željezo u organizam hranom. U majčinom mlijeku je sadržaj željeza oskudan, ali je njegova iskoristivost maksimalna. Adaptirana mlijeka su najčešće već obogaćena željezom.

Kod starije djece uslijed nedovoljne količine željeza u organizmu mogu se javiti promjene na noktima ili mrlje na jeziku. Također anemija dovodi do slabije apsorpcije i drugih minerala i elemenata u tragovima, što onda rezultira smanjenom otpornošću organizma na infekcije, pogotovo respiratorne.

Kod veće djece vrlo je česta sezonska pojava manjka željeza i to posebno u rano proljeće. Razlog tome je što su djeca tokom zime često izložena infekcijama i prehladama a i unos željeza iz svježeg povrća i voća je manji nego u ostalim mjesecima kroz godinu.

Simptomi koji mogu ukazivati na prisutnost anemije: umor, bezvoljnost, slab apetit, blijeda koža, zadihanost.

Namirnice koje potiču apsorpciju željeza: meso, riba, perad, dinje, jagode, grejp brokula, prokulice, kiselo zelje paradajz, krompir, paprika.

Prema Klokanica.hr unos željeza prema uzrastu treba biti sljedeći:

 Uzrast od 1 do 3 godine: 7 mg na dan.

Uzrast od 4 do 8 godina: 10 mg na dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije