Savršeni lagani ručak: Ukusna čorba sa piletinom

Radiosarajevo.ba
Savršeni lagani ručak: Ukusna čorba sa piletinom
Foto: Ilustracija / Pileća čorba

Sastojci:

500 g pilećeg bijelog mesa

2 mrkve

1/2 korijena peršuna

1/3 korijena pasternaka

100 g celera

3 srednja krompira

1 list lovora

2 kašičice soli

1 kašičica mljevenog bibera

2 kašičice suhog biljnog začina

2 kom žumanaca

1,5-2 dl kisele pavlake

po želji limuna

Priprema:

Pileće bijelo meso proprati pod mlazom hladne vode, staviti u lonac sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuha.

Kada meso provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i suhi biljni začin, bibera i list lovora.

Kada meso počne da se odvaja od kosti, isključiti plotnu i procijediti tečnost.

Meso i povrće ostaviti da se malo prohladi. Meso odvojiti od kosti i sitno sa iseckati, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti.

Procijeđenu tečnost vratiti u lonac i dodati iseckano meso i povrće. Proveriti ukus i po potrebi dodati nedostajući začin i staviti da samo malo proključa.

U posebnoj činiji viljuškom umutiti samo žumanca i kiselu pavlaku. Bjelanca ostaviti za neku poslasticu.

Skinuti lonac sa plotne i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz razrijeđene mase od žumanaca i pavlake, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, nikako u dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se ulije sva masa, promiješati cijelu količinu čorbe.

Pri serviranju, može se dodati sitno sjeckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti limunom ili sirćetom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije