Savršen nedjeljni ručak: Ćufte s mladim krompirom iz rerne

Radiosarajevo.ba
Savršen nedjeljni ručak: Ćufte s mladim krompirom iz rerne
FOTO: Coolinarika / Ćufte s mladim krompirom
Ponekad nam ponestane ideja za ručak, a nismo svjesni da "pri ruci" imamo sve sastojke za idealno jelo u kojem će uživati cijela porodica.

Jedan od takvih recepata koje ćete zapamtiti i možda češće koristiti jesu ćufte s mladim krompirom iz rerne...

Za ćufte 

500 g mljevenog mesa
1 veza zelenog luka
2-3 čehna bijelog luka
100 g zobenih pahuljica
1 jaje
1,5 dl bijelog vina
1/2 kašičice kurkume u prahu
sjeckanog peršuna

Za preliv 

2 kašike kisele pavlake
1 kašika paradajz pirea
1 dl pavlake za kuhanje
1 dl vode
800 g mladog krompira
2 prstohvata tucane paprike
so
mljeveni biber
sjeckani peršun

Priprema: 

U posudu staviti mljeveno meso, mljevene zobene pahuljice, sjeckani zeleni i bijeli luk, 1 jaje, sjeckani peršun, kurkumu, so, mljeveni biber i 1,5 dl bijelog vina.

Sve dobro izmiješati rukom i ostaviti 30 minuta da stoji, pa napraviti 28-30 komada ćuftica. Uzeti mladi krompir manje veličina (ako nemate manje, prepolovite veći krompir), oguliti i kuhati u vodi (od kad provri) 3 minuta. Ocijediti krompir, dodati jednu kašiku ulja, so, mljeveni biber i izmiješati.

U pouljenu posudu za pečenje redati u krug red ćuftica, red krompira - sječena strana da je dole.

Peći na 200 stepeni 30 minuta.

Napraviti preliv: Izmiješati 2. kašike kisele pavlake, 1. kašiku paradajz pirea, 1 dl pavlake za kuhanje, 1 dl vode, so, mljeveni biber, sjeckanog peršuna i 2 prstohvata tucane paprike.

Poslije pečenja od 30 minuta preliti ćuftice i krompir sosom i peći još 15 minuta. Pečene posuti sjeckanim peršunom.

I prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije