Savjeti za njegu kose iz 1979: Čudesne biljke s kojima ćete se riješiti peruti

Radiosarajevo.ba
Savjeti za njegu kose iz 1979: Čudesne biljke s kojima ćete se riješiti peruti

Perut se ne može izliječiti preko noći. Međutim, ako budete istrajni i kosu perete bar jednom sedmično losionom od ljekovitog bilja koji možete sami pripremiti, povoljan rezultat neće izostati, navodi se među savjetima za njegu lica i tijela iz 1979. godine.

Losion pripremite prema recepturi na sljedeći način: u litar hladne vode stavite po 20 grama ruzmarina, žalfije i majčine dušice. Pošto to ostavite da se topi tri sata u hladnoj vodi, potom je zagrijete do 80 stepeni (blizu tačke ključanja). Procijedite kroz čistu gazu ili platno i sipajte u hermetički zatvorenu posudu.

Ovaj losion koristite jednom dnevno blagom masažom kože glave.

Spoj ove tri dobro poznate ljekovite biljke ima trostruko dejstvo: ne samo da aktivira cirkulaciju krvi, već zahvaljujući baktericidnom dejstvu ruzmarina i majčine dušice razara isto tako milione mikroba koji napadaju kožu lobanje izazivajući njeno perutanje.

Ovaj losion treba praviti u manjim količinama po mogućnosti svake sedmice, jer od dužeg stajanja gubi aktivne elemente, navodi se u Bimasku iz 1979. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije