Savjeti: Kako da uzgojite paradajz na balkonu - jednostavno je

Radiosarajevo.ba
Savjeti: Kako da uzgojite paradajz na balkonu - jednostavno je
Pinterest / Ilustracija
Svi smo svjedoci sve skuplje i skuplje hrane na tržištu, a o njihovoj kvaliteti nemamo puno dobrih riječi. Možda je vrijeme da razmislite o vlastitom vrtu.

I ne, ne treba vam polje u kojem ćete saditi svoje voće i povrće, nego će vam poslužiti i balkon ako imate volje i truda.

Da bi vam plodovi na balkonu uspjeli, balkon ne bi trebalo da gleda na sjever, a najbolje je saditi na južnom balkonu.

U teglama vam može uspijevati puno povrća i voća. Možete posaditi jagode, ribizl, rajčice, paprike, blitvu, salatu, mahune, krastavce, mandarine, bosiljak, ružmarin, timijan, čili i još mnogo toga. Ako ste početnik najbolje je da počnete s jagodama jer one nisu zahtjevne, samo ih je bitno redovno zalijevati.

Najbolje je saditi u plastičnim posudama, jer one neće upijati vodu koja treba biti namijenjena za paradajz.

Želite li imati paradajz s vlastitog balkona, bitno je da vaš balkon ima samo dovoljno sunca i moći ćete brati plodove cijelo ljeto. Najbolje je na balkonu posaditi sortu Minibel koja će izrasti do 30 cm. Sadite u duboki, plastični lonac.

Posudu u koju ćete posaditi paradajz napunite zemljom i kompostom, a kada biljka počne rasti, zabodite u nju drveni kolac i privežite je. Kako bi rajčica imala što bolji urod, morate je povremeno nadohranjivati, otprilike jednom mjesečno.

Paradajz je dobro prvi puta prihraniti kada se razviju prvi plodovi, a kada počnu zreti vrijeme je za drugo prihranjivanje. Kvalitetni organski kompost će biti najbolji za to. Dozrele plodove je najbolje rezati makazama i to rano ujutro ili navečer, piše Savjetnica.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije