Mljac... / Savjet za još ukusniji krompir pire: Ako ga kuhate u vodi, to je velika greška!

05. 09. 2019. u 15:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Pire krompir je pravi klasik među prilozima.

Većina ga priprema tako da oguli krompir, skuha ga u vodi pa dobro zgnječi, nakon čega doda malo mlijeka, margarina, muškatnog oraščića, soli i papra.

To je osnovni recept.

Međutim, profesionalni kuhari tvrde kako uz pomoć jednostavnog trika pire može dobiti još bolju aromu.

Naime, krompir je poput spužve – upija tekućinu u kojoj se kuha, zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire. Ali, voda ne daje pireu nikakvu aromu, stoga je najbolje krompir odmah skuhati u blago posoljenu mlijeku.

Tako će krompir odmah preuzeti dio arome i biti kremast.

Osim toga, tokom kuhanja dodajte malo gustina u mlijeko. Ako vam poslije bude trebalo još malo tekućine za pire, nećete morati dodavati hladno mlijeko iz hladnjaka, nego mješavinu mlijeka i gustina – to će zgusnuti i dodati aromu pireu, piše Net.hr.

Za još intenzivniji okus možete skuhati krompir u vrhnju za kuhanje i začiniti s malo češnjaka te svježim začinskim biljem (poput majčine dušice ili ružmarina).

Uživajte...

NEMA KOMENTARA