Samo pratite pravila: Kako imati uvijek čistu kuhinju

Radiosarajevo.ba
Samo pratite pravila: Kako imati uvijek čistu kuhinju
Foto: Unsplash.com / Čišćenje kuhinje

Kada ste posljednji put promijenili spužvu za pranje suđa i uklonili ostatke sasušene hrane sa svog štednjaka?

Za usvajanje jedne navike nam je obično potrebno 28 dana. Međutim, znate i sami za onaj predivni osjećaj kada se nalazite u čistoj i pospremljenoj prostoriji. To vam može biti motivacija da navike koje vam donosimo u nastavku usvojite u još manje vremena.

1. Nemojte ništa držati na kuhinjskoj površini
Posude sa šećerom, blender, začini i razne druge sitnice samo otežavaju čišćenje kuhinjskih površina. Nakon nekog vremena se oko njih skupi prašina i voda, što je idealno područje za stvaranje bakterija. Zamislite samo koliko će vam malo vremena trebati da očistite kuhinjsku površinu ako se na njoj ne nalazi – ništa.

2. Prebrišite štednjak i sudoper nakon svakog korištenja
Ako vam ovo uđe u naviku, više nećete morati ribati osušenu hranu i ostale neprepoznatljive mrlje sa štednjaka, a vaš će sudoper uvijek izgledati blistavo. Osim toga, za samo prebrisati ova dva elementa vam ne treba više od 30 sekundi.

3. Spužvu i deterdžent pospremite ispod sudopera
Ako u ormariću ispod sudopera imate policu, savjetujemo vam da na njoj držite deterdžent i spužvu za pranje posuđa. Najčešće ih držimo na samom sudoperu gdje se onda nakon pranja suđa sakuplja kamenac koji je kasnije teže očistiti.

4. Kantu za smeće držite ispod sudopera ili u ostavi
Prostorija svakako izgleda čišće kada na vidiku nema kante za smeće. I svakako što češće iznosite smeće kako vaša kuhinja ne bi dobila neugodan miris.

5. Riješite se velikog stalka za sušenje suđa
Ako imate manji stalak za sušenje suđa ili ako ga uopće nemate, veća je vjerojatnost da ćete odmah obrisati i pospremiti posuđe koje operete. U suprotnom vam se može dogoditi da se suđe samo nakuplja na hrpi i ostaje sušiti duže nego što je to zaista potrebno. Osim toga, ako imate plastični stalak za sušenje, voda koja se na njemu nakuplja prije će izazvati plijesan i neugodan miris.

6. Uvijek ostavljajte malo praznog prostora u hladnjaku
Na kraju svakog dana pregledajte što vam treba, a što ne treba u frižideru i pomaknite stvari tako da za idući dan imate praznog prostora koji će vam sigurno zatrebati za nove namirnice ili ostatke ručka od tog dana.

7. Pronađite prostor za predmete koje inače držite oko štednjaka
Ako često koristite štednjak, sigurno ste već primjetili da se kombinacija ulja i pare koju dobijete tijekom kuhanja voli zadržati na predmetima koji stoje oko vašeg štednjaka. Kako biste to spriječili, tim predmetima pronađite nova i sigurna mjesta u kuhinji, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije