Važan savjet: Naučnici tvrde da tablete za pritisak najbolje djeluju u ovo doba dana

Radiosarajevo.ba
Važan savjet: Naučnici tvrde da tablete za pritisak najbolje djeluju u ovo doba dana
/ Ilustracija/Lijekovi

Da bi terapija za krvni pritisak imala najbolje rezultate, tablete bi trebalo uzeti prije odlaska na spavanje, kažu španski naučnici.

Taj jednostavan savjet mogao bi vam sačuvati život, napisali su u časopisu European Heart Journal, prenosi Hina.

Lijekovi bolje štite od srčanog udara ako se uzimaju prije spavanja, a ne ujutro, rezultati su novoga velikog istraživanja o lijekovima za smanjenje krvnog pritiska u koje je bilo uključeno više od 19.000 osoba koje su na terapiji.

Naučnici su pojasnili kako vjeruju da naš biološki sat određuje na koji ćemo način reagirati na lijekove. Savjetuju da se uzimanje tableta uskladi s biološkim satom.

Postoje čvrsti dokazi da razne vrste medikamenata, među kojima su i oni za srce, bolje djeluju ako se uzimaju u tačno određeno vrijeme tokom dana.

Krvni pritisak bi prirodno trebao biti niži noću dok se odmaramo, odnosno za vrijeme sna, no ako nije tako i pritisak je neprestano visok, pacijent spada u grupu osoba s povećanim rizikom od srčanog napada i srčanog udara, upozoravaju naučnici.

Ističu da uzimanje lijeka za smanjenje krvnog pritiska navečer pridonosi održavanju normalnog pritiska i tokom noći kod pacijenata s dijagnozom hipertenzije.

Ne treba zaboraviti ni to da na visinu krvnog pritiska utječe način života.

Liječnici podsjećaju da na visok pritisak, među ostalim faktorima utječe: unos previše alkohola u organizam, pušenje, višak kilograma, previše soli u namirnicama te izostanak tjelovježbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije