Rusi pronašli tajni sastojak koji lijek protiv raka čini efikasnijim

Radiosarajevo.ba
Rusi pronašli tajni sastojak koji lijek protiv raka čini efikasnijim

Ruski naučnici otkrili su da dodavanjem “hormona sna”, odnosno melatonina u lijekove protiv raka na bazi vitamina A pojačava njihovo dejstvo i pomaže u smanjenju nivoa toksičnosti, prenosi list “International Journal of Molecular Sciences“.

Kako se navodi, naučnici su proučavali kako kombinacija melatonina i smanjene koncentracije retinoinske kiseline utječu na razvoj tumorskih ćelija akutne leukemije kod čovjeka.

Naime, njihova kombinacija je rezultirala smanjenjem broja ćelija raka za 70, a djeljenje ćelija za 64 posto, precizirala je Olga Krestinina iz Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku pri Ruskoj akademiji nauka.

Inače, melatonin je hormon odgovoran za regulisanje spavanja, a ujedno je i jak antioksidant koji može da uništi agresivne molekule unutar ćelija.

Naučnici su smanjili dozu retinoinske kiseline i dodali veliku količinu melatonina, a zatim su tu kombinaciju supstanci uveli u kulturu ćelija oboljelih od raka, dobijenih iz malignog tumora pacijenta, koji je umro od akutne mijelocitne leukemije.

Eksperimenti su pokazali da kombinacija tih preparata efikasno uništava ćelije raka čak i nakon što je koncentracija retinoinske kiseline smanjena 100 puta u poređenju sa količinom vitamina A, koji se danas koristi u borbi protiv raka.

Kako naučnici objašnjavaju, kombinacije melatonina i retinoinske kiseline su naročito efikasno suzbijali sintezu proteina Bcl-2, koji štiti ćelije oboljele od raka od “samouništavanja”.

S obzirom na to da je melatonin prisutan u ljudskom organizmu i da je njegov utjecaj na tijelo dobro istražen, može se očekivati da lijekovi uskoro uđu u fazu kliničkih ispitivanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije