Ruke, prsti i dlanovi vam mogu pokazati bolujete li od neke bolesti

Radiosarajevo.ba
Ruke, prsti i dlanovi vam mogu pokazati bolujete li od neke bolesti
Pixabay / Ilustracija
Vaše ruke, prsti i dlanovi mogu na razne načine pokazati patite li od neke bolesti. U nastavku vam donosimo neke od njih, a vi dobro promotrite ako je s vašima sve u redu.

1. Dužina prstiju - Artritis

Žene s prstima dužim od uobičajenog, imaju dvostruko veće rizike od pojave artritisa, a razlog je najčešće niži nivo estrogena. Kod muškaraca, dugačak prstenjak je povezan sa boljim odnosima sa ženama te većim brojem djece, ali i većim šansama za oboljenje od raka prostate

2. Drhtave ruke - Parkinsonova bolest 

Previše kofeina, korištenje antidepresiva ili astma mogu biti neki od razloga pojave drhtavih ruku. No, ako znate da nije ništa od toga nije moguće u vašem slučaju, ne bi bilo loše posjetiti liječnika. Drhtavica jedne ruke može biti prvi simptom Parkinsa.

3. Boja noktiju - Problemi s bubrezima 

Boja noktiju može biti povezana s koncetracijom pojedinih hormona u krvi ili anemijom, a oboje je povezano s bubrezima. Ako primjetite da je donji dio nokta bijel, a gornji smeđ, znak je za uzbunu, kao i vertikalne linije po noktu koje mogu biti idikator melanoma

4. Znojni dlanovi - Hiperhidroza

Previše znojne ruke mogu biti znak menopauze ili problema sa štitnjačom, ali uz to i simptom hiperhidroze - stanja koje nastaje uslijed poremećenog rada žlijezda znojnica. 

5. Blijedi dlanovi - Anemija

Mnogo je vrsta anemije, od akutne do hronične, a svaka se pojavljuje kada osoba nema zdrave crvene krvne stanice koji prenose kisik kroz tijelo. Simptomi su blijedi dlanovi i nokti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije