Oprez / Roditelji, pazite: Sprejevi protiv komaraca mogu biti opasni za bebe

03. 09. 2018. u 14:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Bebe su vrlo osjetljive, teže podnose visoke temperature, imaju tanju kožu i zato tokom ljeta treba biti dvostruko oprezan.

Iako je važno zaštititi ih od sunca, njihova koža je preosjetljiva i na kreme za sunčanje. Za bebe mlađe od šest mjeseci liječnici savjetuju kako je najbolje u potpunosti izbjegavati direktno sunce. Koristite šešire, suncobrane, navlake protiv sunca za kolica, a kremu za sunčanje namažite samo na mala područja na tijelu (lice i gornji dio ruku).

Nakon šest mjeseci birajte samo one kreme namijenjene bebinoj koži i izbjegavajte sunce od 10 do 16 sati. Bebe se puno lakše mogu pregrijati jer im nije dobra termoregulacija pa nemojte biti cijeli dan na plaži ili bazenu bez hlada.

Iako roditelji uvijek pažljivo promatraju djecu kad su na bazenu ili na plaži, možda nisu svjesni da i dječji bazeni na napuhavanje mogu predstavljati opasnost za mališane. Bebe se mogu utopiti u manje od 5 cm vode.

Trava se čini kao mekano i sigurno mjesto za bebu, ali postoje dvije važne stvari na koje treba pripaziti. Biljke su glavni uzrok trovanja među djecom jer sve stavljaju u usta.

Druga velika opasnost u dvorištu, parku i drugim zelenim površinama su pesticidi i herbicidi koji se špricaju protiv korova i štetočina u blizini cvijeća i biljaka. Pazite da se dijete ne igra u dvorištu najmanje 48 sati nakon što je pošpricano pesticidima.

Oko ugriza komaraca ne treba brinuti, no sprejevi mogu biti opasni za bebe mlađe od dva mjeseca. Nakon te dobi pedijatri preporučuje sprejeve s 30 posto ili manje DEET-a (repelent insekata) te da ih se ne primjenjuje više od jednom na dan. Sprej protiv insekata treba se nanositi na otvorenom i ne u blizini djetetova lica ili na iziritirana ili ozlijeđena područja na koži.

Ubodi pčele su opasniji, pa ako beba reagira osipom, temperaturom ili oteklinom, odvedite je liječniku. Žalac odstranite kako otrov ne bi prodirao kroz kožu. Najbolje ga je nježno ostrugati kreditnom karticom ili noktom. Bol smanjite pritiskom tkanine natopljene u hladnoj vodi na mjesto uboda, pišu 24sata.hr.

NEMA KOMENTARA