Roditelji, pazite: Ovako vaša nervoza utječe na vašu djecu

Anadolija
Roditelji, pazite: Ovako vaša nervoza utječe na vašu djecu
Najnovija istraživanja naučnika pokazala su da nervoza roditelja zbog svakodnevnih problema mnogo više utječe na djecu, nego što se to do sada prepostavljalo.

Najnovija istraživanja pokazuju da djeca primjećuju skoro sve, ton glasa, gestikulaciju, izraz lica, kao i odabir riječi kojima im se obraćate.

Psihologinja za djecu Laura Kirmayer smatra kako bi roditelji svoje loše raspoloženje trebali sakriti pred djetetom. Istakla je da najnovija istraživanja u kojima je učestvovala pokazuju da, prenoseći nervozu na dijete, roditelji često nisu svjesni koliko ona ostavlja snažan utjecaj na dijete.

Napomenula je da djeca u svojim roditeljima traže rješenja za sve situacije u kojima se ne znaju ponašati, a ako su roditelji često tjeskobni i nervozni, dijete će postajati sve više nesigurno u sebe i smatrati da je problem u njima.

Ako su roditelji tjeskobni, takvo će postati i dijete jer je njegovo ponašanje, kako kaže Kirmayer, kombinacija genetskih faktora i ponašanja naučenog od roditelja. Preporučuje da roditelji za početak trebaju kontrolisati vlastitu anksioznost, a Kirmayer navodi da će se roditelji tada i sami bolje osjećati te će biti bolji roditelj svom djetetu.

Na kraju savjetuje da će kvalitetno zajedničko opuštanje umiriti dijete i pomoći mu da bude pozitivnije i sretnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije