Roditelji, niste sami: Većina beba ne spava noću

Radiosarajevo.ba
Roditelji, niste sami: Većina beba ne spava noću
Foto: Profimedia / Ilustracija
Nedavno istraživanje provedeno u Kanadi, u kojem je sudjelovalo 388 majki i njihovih beba, potvrdilo je da bebe zaista ne spavaju noću.

U dobi od šest mjeseci cijelu će noć prespavati 43 posto beba.

Tačnije spavat će osam sati bez buđenja, na radost svojih roditelja. Ostalih 57 posto, više od polovice budit će se nekoliko puta. Jedna od tri bebe neće spavati ni šest sati u komadu. 

Znanstvenici su uočili da kvalitetnije spavaju bebe koje se hrane majčinim lijekom, za razliku od onih koje su na umjetnom mlijeku. Također, bolje spavaju djevojčice, nego dječaci. 

No, ne treba nas ništa od toga brinuti, jer istraživanje nije otkrilo nikakav loš utjecaj neprospavanih noći na razvoj djece i zdravlje majki. I spavači i nespavači imali suiste rezultate na mentalnom i tjelesnom testu, a njihove mame na testu raspoloženja.

Kad usred noći radite kilometere po svojoj spavaćoj sobi s bebom u naručju, utješno je znati da samo koju kuću niz ulicu ili dva kata iznad vas u zgradi, neka druga mama ili tata rade isto. 

Još je važnije to što manjak sna ne utječe na zdravlje bebe, piše RTL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije