Rješenje za cijelu sedmicu: 7 prijedloga i ideja za ručak

Radiosarajevo.ba
Rješenje za cijelu sedmicu: 7 prijedloga i ideja za ručak
Foto: Pixabay / Ilustracija

Šta danas kuhati?! Koliko puta smo se doveli u ovu situaciju?

Nije problem skuhati, problem je pronalaziti svakodnevnu inspiraciju bez da se jelovnik svede na četiri sastojka. Svaki dan isto samo sa drugim začinima.

Ukoliko i vi mučite ovakvu muku onda ste na pravom mjestu, jer vam donosimo Loline prijedloge za ručak u narednih sedam dana. Možete nam zahvaliti poslije.

PONEDJELJAK

VEGETERIJANSKA MUSAKA OD TIKVICA

SLIKA

1 kg mladih tikvica
3 – 4 struka mladog luka
1 korijen mrkve
150 gr kuhanog integralne riže
2 jajeta
200 ml pavlake
2 – 3 kašike peršuna
2 čena bijelog luka
100 gr rendanog sira

Potrebno vrijeme za pripremu jela: 45 min

Tikvice oprati, oguliti i nasjeći na kolutove ili listove, posoliti ih i ostaviti da odstoje i puste vodu, oprati ih pod mlazom hladne vode. Rižu skuvati i ocijediti od vode. Vatrostalnu posudu podmazati sa vrlo malo ulja, staviti red tikvica, preko tikvica pola povrća, preko povrća nasjeckan peršun i narendani sir, opet tikvice pa ostatak povrća, peršuna i narendanog sira. Na kraju završiti sa tikvicama. Peći u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni. Umutiti jaja, dodati pavlaku i malo peršuna i time preliti musaku, staviti malo vegete odozgo i vratiti u rernu još 5 minuta da se zapeče. Prijatno!

UTORAK

ĆUFTE U KOPAR SOSU uz prilog

SLIKA

400 g mljevenog mesa
jedna glavica luka
jedno jaje
šolja riže
začini

Sos:
jedna vezica kopra
6 dcl mlijeka
1 dcl pavlake
0,5 dl ulja
3 kašike brašna

Potrebno vrijeme za pripremu jela: 45 – 60min

Zamjesiti ćufte i male kuglice skuvati u slanoj vodi – oko 30 minuta. Za to vrijeme skuvati i pripremiti pire krompir koji može da se služi kao prilog.

Kopar sos: Na ulju kratko popržiti kopar uz dodatak malo peršina. Dodati brašno i popržiti uz stalno miješanje i dodavanje mlijeka i na kraju soli. Kad je sos gotov dodati pavlaku i dobro promiješati – sos treba biti rjeđi nego inače jer u njega treba staviti ćuftice.

SRIJEDA

ZAPEČENE PALAČINKE PUNJENE ŠPINATOM

SLIKA

Za palačinke:
250 gr brašna
3 žumanjca
2 – 3 dcl mlijeka i vode
bešamel sos
1 l mlijeka
80 gr brašna
80 gr maslaca
malo naribanog oraščića
malo soli, papra
šaka svježe naribanog parmezana

Smjesa za punjenje palačinki:
500 gr špinata
200 – 300 gr skute, kravljeg sira
šaka parmezana
jedno jaje
malo oraščića, soli, papra
30 gr maslaca

Potrebno vrijeme za pripremu jela: 60 – 75min

Najprije umijesiti palačinke od žumanjaca, brašna, mlijeka i vode, posoliti te ih ispeći kao obično. Idealno je da tava nije prevelika, ali u svakom slučaju kasnije ih treba isjeći na komade dugačke 8 – 10 cm.

Bešamel : Rastopiti maslac, dodati brašno i miješati dok ne počne pjeniti. Tada polako dodavati hladno mlijeko i kuhati desetak minuta. Pred kraj dodati soli, papra i svježe mljevenog oraščića. Staviti sa strane i kad se prohladi dodati šaku svježe naribanog parmezana.

Smjesa za punjenje: Očistiti, oprati špinat i grubo ga narezati. U malo dubljoj tavi staviti maslac i špinat, posoliti i pustiti da se na jačoj vatri skuva. Ako je potrebno stavite poklopac u početku, ali ga skinite kada špinat pusti vodu jer ona mora potpuno iskuvati. Kada se smjesa malo ohladila, umiješajte skutu, jaje, šaku svježe naribanog parmezana, oraščić i sve dobro izmješajte. Probajte da li treba dodati soli. Pripremite vatrostalnu posudu ili pekač u koji ćete slagati zamotane palačinke. Namazati pekač maslacom i na dno staviti sloj bešamela. Palačinke izdašno namazati smjesom od špinata i skute, zatim dodati žlicu bešamela i premazati smjesom za punjenje. Zarolati i ako je potrebno izrezati zarolanu palačinku na komade od 8 – 10 cm. Slagati palačinke jednu pored druge. Ostatak bešamela bogato namazati na palačinke i paziti da uđe između svake od njih. Posuti parmezanom i staviti još ponegdje komadiće maslaca. Staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni i peći petnaestak minuta dok se ne uhvati fina korica.

ČETVRTAK

KREM SUPA OD KROMPIRA SA KRUTONIMA

SLIKA

6 – 7 većih krompira
1, 5 dcl vrhnja za kuvanje
sol i papar po želji
stari hljeb
maslinovo ulje
začini po želji

Potrebno vrijeme za pripremu jela: 35 – 45min

Krutoni: Hljeb nasjeći na fine, prilično jednake kockice od 1 cm. U zdjelu usuti maslinovog ulja i začine prema želji. Dodati kockice hljeba i lagano promiješati. Sve istresti ravnomjerno u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i staviti u rernu ugrijanu na 250 stepeni. Peći oko 8 minuta ili onoliko koliko je potrebno vašem šporetu da budu fino prosušeni, ne izgoreni.

Varijacije na temu sa začinima su skoro pa beskonačne.

Supa: Nekoliko većih krompira ogulite, narežite na kockice i stavite u lonac da se kuva.
Kuvajte 20 – 25 min. Nakon što se krompir skuvao uzmite štapni mikser te izmiksajte krompir u loncu sa vodom sa kojom se kuvao. Nakon što ste izmiksali provjerite gustoću, ako vam se čini pregusto, dolijte malo kipuće vode. U smjesu dodajte vrhnje za kuvanje i promiješajte. Posolite i popaprite po želji. Nakon dodavanja sastojaka po želji prokuvajte supu još 3 – 4 minute.

PETAK

PILEĆI FILE U SENFU I SUSAMU SA INTEGRALNOM RIŽOM

SLIKA

1 ravna kašičica vegete ili po ukusu
1 ravna kašičica morske soli ili po ukusu
1 kašika senfa
3 kašike susama
3 kašike ulja

Potrebno vrijeme za pripremu jela: 30min

File posoliti, poprašiti vegetom i biberom, po potrebi. Premazati senfom sa obe strane te uvaljati u susam. Kratko propržiti na ugrijanom ulju pa smanjiti temperaturu. Skuhati integralnu rižu i poslužiti.

SUBOTA

KROMPIR ČORBA SA PILETINOM

SLIKA

500 g pilećih prsa
jedna glavica luka
2 – 3 čena bijelog luka
2 mrkve
krompir
začini
brašno

Potrebno vrijeme za pripremu jela: 40 – 50min

Na malo ulja propržite luk i bijeli luk. Kad postane staklast, dodajte pileća prsa izrezana na kockice, i mrkvu. Propržite sve zajedno, dodajte povrtnu kocku, čašu vode i pirjajte. Kad je meso omekšalo, dodajte povrće po želji i krompir izrezan na kockice. Dolijte još vode i kuvajte 25 min, odnosno dok se krompir ne skuva. Posolite po potrebi. Kad je čorba skoro gotova, pripremite zapršku. Na malo ulja propržite začinsku papriku, dodajte brašno i brzo miješajte da se ne zgrudva. Dolijte vode iz čorbe i miješajte dok ne proključa. Zatim zapršku prelijte u čorbu, promiješajte i nastavite kuhati još desetak minuta. Čorbu pred kraj začinite paprom, peršinom i chillijem.

NEDJELJA

GURMANSKA PILEĆA SALATA

SLIKA

pileća prsa
manja zelena salata
paradajz, krastavac, paprika, mladi luk
malo pancete
2 kuvana jaja

Preljev:
2 kašike pavlake
1 kašika senfa,
kečap i majoneza
1 kašika balzamika
1 kašika maslinovog ulja
1 čeon bijelog luka

Potrebno vrijeme za pripremu jela: 25 – 35min

Pileća prsa izrežite na male kockice i propržite na tavi. Pred kraj ubacite u tavu i tanke, male komadiće pancete da se zajedno proprži. Povrće očistite i nasjeckajte. Tvrdo skuvajte jaja i narežite ih na osmine. Za preljev izmješajte sve sastojke.

Izazov za sljedeću sedmicu je da koristite nekoliko klasičnih i već viđenih sastojaka, ali svaki dan na drugačiji način. Iznenadićete sami sebe koliko (ni)je dosadna piletina.

Ako zapnete, uvijek možete kao izgovor upotrijebiti to da je nestalo struje baš u trenutku pripreme, a onda napraviti odličnu kajganu sa svježom salatom, a uz neizbježnu “život je prekratak da bismo ga gubili u kuhinji”. Do sljedećeg naleta inspiracije i maestralnog ručka koji ćete pripremiti biti već sutra, Lola i mi vam želimo prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije